Država želi da zna ko vam šalje pare iz Nemačke: Novi zakon uvodi red u doznake

D. I. Krasić

08. 11. 2019. u 13:02

NBS će voditi centralnu evidenciju doznaka koje građani dobijaju iz zemlje i inostranstva

Држава жели да зна ко вам шаље паре из Немачке: Нови закон уводи ред у дознаке

Foto P. Milošević

IME svakoga ko šalje novac iz Srbije, bilo da je primalac u zemlji ili inostranstvu, i svakoga kome pare stižu, od 1. juna sledeće godine naći će se u Jedinstvenom registru korisnika novčane doznake. NJegovo uvođenje predviđeno je izmenama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je u skupštinskoj proceduri.

Doznake se u javnosti uglavnom vezuju za prilive iz dijaspore i to najčešće iz Nemačke i drugih evropskih država gde radi najviše naših ljudi, a koji novac šalju rođacima u Srbiji.

Biće "popisani" i građani koji su, za prvih osam meseci ove godine, iz inostranstva primili ukupno 2,29 milijardi evra na ime penzija, socijalnih primanja, radničkih doznaka, kao pomoći i poklona iz inostranstva. Registar će voditi Narodna banka Srbije, a podaci iz njega neće biti javno dostupni.

Novčana doznaka nije samo ona koja "legne" na račun u banci, već se odnosi i na usluge koje pružaju platne institucije, putem kojih novac može da se prima i šalje bez otvaranja računa. Ovu uslugu u međunarodnom platnom prometu pružaju banke, platne institucije i JP "Pošta Srbije", Western Union, MoneyGram International Inc. i RIA Money Transfer.

Osnovni cilj uspostavljanja registra je unapređenje efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca u vezi sa izvršenjem platnih transakcija.

- Centralizovanim vođenjem podataka omogućava se olakšani i brži pristup podacima o korisnicima novčanih doznaka kada je to neophodno za otkrivanje kriminalnih aktivnosti - objašnjavaju u NBS. - Više neće biti potrebno da se ovi organi obraćaju svakoj platnoj instituciji pojedinačno, što za sobom nosi neblagovremenost u postupanju i odgovarajuće rizike. Biće stroga kontrola, koja ovlašćena lica će imati pristup ovim podacima. Oni neće biti javno dostupni.

U Narodnoj banci ističu da će se na podatke iz registra primenjivati odredbe zakona kojim se uređuje pružanje platnih usluga koje se odnose na poslovnu tajnu, kao i odredbe propisa kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

POMOĆ I NASLEDSTVO

DRŽAVLJANI Srbije, po Zakonu o deviznom poslovanju i pratećim aktima, mogu da šalju novac u inostranstvo kao poklon, pomoć članu porodice, nasledstvo ili rentu. To je dozvoljeno i za podmirenje duga useljenika u Srbiju i prilikom iseljenja u inostranstvo. Bez ograničenja mogu prenositi do 10.000 evra mesečno.

Kada je reč o plaćanju robe i usluga u inostranstvu, građani, načelno posmatrano, mogu da obavljaju plaćanja prema inostranstvu na osnovu odgovarajuće dokumentacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Niko

08.11.2019. 13:45

Jel to znaci ako posaljem sestri 1000e,i neki lik iz drzave to sazna...moze opusteno da kaze tom i tom da je dobila pare i mogu je pokrasti... Jel neko misli da treba pola srbije da zna kada neko nekome posalje pere????

a hakeri

08.11.2019. 19:48

@Niko - isto sam i ja pomislio. hakeri provale u sistem i prodaju podatke krimosima, kome i kada dolaze velike pare...

AS

11.11.2019. 14:21

@Niko - Mnogo ste inteligentni. Pa ceo svet ima kontrolu nad kretanjem novca.Razlog sa hakerima je smesan, nego bice da vas brine kako da i dalje muljate bez posledica.Bravo Vlada Srbije.

Црни Сале

08.11.2019. 16:45

можда би волели и то да оперезују, већ не знају како да напуне државну, читај страначку касу, па се ето неко нашао паметан.

Немања

08.11.2019. 17:56

@Црни Сале - КАко се усуђујеш да посумњаш у часне намере нашег вољеног Председника, који не спава и не једе да би смо ми живели боље?

Lignjoslav

11.11.2019. 08:36

Odlicno! Na ovaj način će se spreciti zloupotreba socijalne pomoći. Toliko je onih (jednih vise nego drugih, ko razume shvatice) koji se pred državom prikazuju kao beda, i drpaju socijalnu pomoć po svim mogućim osnovama, a ovamo im porodice šalju svakog meseca brdo para. Onda idu pa kupuju snajke, auta koja voze na punomoć, kuće po “nehigijenskim naseljima”, itd, itd