Nekada je sve vrvelo od kupaca i prodavaca, a tezge bile krcate robom: Zašto danas buvljaci odumiru?

E.B.TALIJAN

15. 10. 2019. u 20:24

Некада је све врвело од купаца и продаваца, а тезге биле крцате робом: Зашто данас бувљаци одумиру?

Radnim danom tek pokoji kupac Foto N. Fifić

Svaka druga tezga prazna i na "licitaciji". Prodavci: Pazari su i do 70 odsto manji

NEKADA popularni Buvljak na Novom Beogradu, na kome je vrvelo od kupaca i prodavaca, a sve tezge su bile krcate robom, poslednjih godina lagano odumire. Danas je poluprazan, na svakom drugom štandu zalepljen je natpis "tezga na licitaciji". Ipak, za ljubitelje ove vrste marketa, zadržao je svoju čar. Roba koja se prodavala u otvorenom tržnom centru u vreme njegove najveće posećenosti, tu je i danas, samo na manjem prostoru.

Sve - od kućne hemije, prehrambenih proizvoda, vodovodnog i elektro materijala, opreme za kupatilo, drvenarije, preko garderobe, do lopate i gumenih čizama - moguće je naći po pristupačnim cenama, ali kupci su malobrojni tokom radnog dana. One koje smo zatekli ističu da je odnos cene i kvaliteta robe bolji nego u velikim trgovinskim lancima. Prodavci nam kažu da je vikendom bolja situacija i dodaju da je intenzitet prometa počeo da opada kada je počela ekspanzija šoping-molova i hipermarketa. Posebno strahuju kakva ih budućnost čeka ako ih u naredne dve godine izmeste još dalje, kao što se najavljuje, između Novog bežanijskog groblja i Kvantaša.

Pročitajte još - Otvoreni tržni centar se izmešta, a plac prodaje

- Već nekoliko godina je veoma loše, a poslednje dve je katastrofa, za 70 odsto je gore - kaže, za "Novosti", trgovac Milan (52), koji duže od 10 godina prodaje prehrambenu robu na pijaci. - Veliki trgovinski lanci mogu da ponude potrošačima mnoge povoljnosti prilikom kupovine, plaćanje karticama, na rate...

Prodavac odeće Jovan (55), koji ovde radi 20 godina, ističe da svaka druga tezga ne radi i da nikada nije bilo napuštenih štandova na najboljim pozicijama, u prvom i drugom redu, kao što je sada situacija. Još jedan razočarani trgovac, Zoran (62), žali se da su mu troškovi ogromni, a zarada nikakva.

- Tezgu plaćam 20.000 dinara mesečno, penziono i socijalno 15.000, plus markicu za prevoz, a moram da imam i knjigovođu. Tako ispada da 50.000 plaćam sebi radno mesto - kaže Zoran.

Svi kupci sa kojima smo razgovarali ističu da je ponuda povoljnija, a u mnogim slučajevima i kvalitetnija, ali dok su neki ostali verni buvljaku, druge, koji žive dalje ili su se odvikli, put ređe nanese u ovaj kraj. Jasmina (32) naglašava da redovno pazari i za sebe i za roditelje koji su penzioneri.

- Više se isplati, odnos cene i kvalita je bolji nego u hipermarketima - objašnjava Jasmina. - Imam mogućnosti da tamo kupujem i na karticu i na čekove, ali, ipak, biram pijacu.Buvljak na Novom Beogradu otvoren je 1994. godine i bio je glavno mesto za snabdevanje građana koji su dolazili iz svih krajeva Srbije. Danas ovde pazare uglavnom verni kupci i ljubitelji ove vrste pijace, kojih je vikendom znatno više.

NEKIMA ODGOVARA

Taksi prevoznik Milan (53) kaže da se uvek snabdeva na Buvljaku, jer od tamošnjih trgovaca može da dobije bolju uslugu nego u radnjama.

- Ovde je povoljnije, a i nađem sve što mi treba - kaže Milan. - Evo, kupujem lajsne, seku na centimetar, metar, kako vam odgovara, a to u prodavnici ne može.

JAKNE ZA HILjADARKU

NA nekim tezgama u ponudi je odeća za hladnije dane, pa se jakne mogu kupiti i za 1.000 dinara. Turski peškiri su od 200 do 800, 200 grama čokolade "najlepše želje" 180 dinara, a toliko košta i 300 grama "plazme". Domaće štrudle sa višnjama i makom nude se po ceni od 200 dinara za kilogram.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Dragan

15.10.2019. 21:20

Nastali su 1993 kada je 10 maraka bila velika para. Robne kuce su rasprodale robu na cekove i zaradu je pojela inflacija. Za skupe i kvalitetne brendove narod nije imao pare. U medjuvremenu mnogo toga se promenilo. Pojavili su se trzni centri i prodavnice u centru koje uglavnom nude skuplju robu od one na Buvljaku ali i narod odavno ne zivi od onih 10 maraka.

Lax

15.10.2019. 21:56

Ubi ih trgovina preko interneta, kakvi crni tržni centri... Sad sve to ima i na KP-u ili AliExpressu..