Ministar finansija Srbije Siniša Mali predstavio je danas članovima Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije dosadasnje aktivnosti i mere na za suzbijanje sive ekonomije u zemlji.

Članovi Koordinaciono telo su na današnjoj sednici, kojoj je predsedavao Mali, razmatrali u kojoj meri su realizovane aktivnosti koje su deo Akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog programa suzbijanje sive ekonomije 2019-2020, koji je Vlada Republike Srbije usvojila u aprilu ove godine.

Akcioni plan sadrži 36 mera i 153 aktivnosti, a prvi izveštaj dostavljen je članovima Vlade početkom avgusta, sa informacijama o aktivnostima čiji je rok za završetak bio drugi kvartal 2019. godine.

PROČITAJTE JOŠ - Mali sa direktorom u EBRD Maližom o razvoju tržišta kapitala u Srbiji

Mali, koji je i predsednik Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, predstavio je dosadašnje rezultate, i istakao da je od 27 aktivnosti čiji je rok za realizaciju drugi kvartal 2019. godine, 14 aktivnosti realizovano, što predstavlja 52 procenta, kao i da je šest aktivnosti delimično realizovano.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, Mali je dodao da to jeste dobar rezultat, ali da je cilj da sve aktivnosti budu sprovedene u predviđenom roku.

PROČITAJTE JOŠ - Mali: Planiramo smanjenje poreza na zarade

Na sastanku je posebno istaknuto da su već započele aktivnosti na zatvaranju nelegalnih šljunkara, koje potpuno nezakonito koriste vodne resurse.

Do sada su zatvorene četiri šljunkare širom Srbije, a preduzete su mere da bude zatvoreno još tri u skorijem periodu.

Poseban fokus Koordinacionog tela je na poljoprivredi, s obzirom da je u tom sektoru bilo najviše neprijavljenih radnika.

Kada je reč o prijavljivanju sezonskih radnika u poljoprivredi, na sastanku je istaknuto da je ove godine do sada prijavljeno čak 20.500 radnika, dok je tokom 2017. godine ukupno prijavljeno 3.585.

Naime, prethodnim akcionom planom je predviđena mnogo jednostavnija i lakša procedura za njihovo prijavljivanje.

Na sednici su zatim razmatrane aktivnosti čiji je rok za realizaciju treći i četvrti kvartal, a sastanak Stručne grupe, koja deluje u okviru ovog tela, zakazan je za septembar.

Posebno je naglašeno skeniranje javno dostupnih internet portala, društvenih mreža i drugih e-platformi preko kojih se subjekti organizovano oglašavaju i nelegalno vrše prodaju preko interneta za posebno definisane proizvode, a koje bi trebalo da bude realizovano u trećem kvartalu ove godine.

Ministar Mali je napomenuo da je jedan od prioriteta Ministarstva finansija u četvrtom kvartalu usvajanje izmene i dopune Uredbe o paušalnom oporezivanju radi uvođenja konsolidovane naplate poreza i automatizovanog obračuna paušalnog oporezivanja.

Poreska uprava je pokrenula pripreme za početak projekta za novi sistem paušalnog oporezivanja i plan je da od 2020. godine počne primena novog sistema oporezivanja za paušal.

Poreska uprava je izvršila analizu poslovnog procesa i dala smernice razvoja sistema, zaključio je ministar Mali.

Sednici su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva trgovine, Republičkog sekretarijata za javne politike i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).