Bor okružen rudnicima

Lj. T.

sreda, 30. 08. 2017. u 11:01

Бор окружен рудницима
Kanađani kupili 220 hektara zemlje za potrebe otvaranja rudnika bakra i zlata, mada još uvek nije od Vlade Srbije dobila dozvolu za eksploataciju rudnih ležišta u ovom kraju

Kanadska kompanija "Nevsun", posredstvom svoje ćerke firme "Rakita", otkupila je oko 220 hektara zemlje za potrebe otvaranja rudnika bakra i zlata, mada još uvek nije od Vlade Srbije dobila dozvolu za eksploataciju rudnih ležišta u ovom kraju - saznaju "Novosti".

Po informacijama našeg lista, Kanađani su zemlju otkupili od građana, a nedavno su i od Vlade Srbije dobili saglasnost za izradu plana posebne namene za otvaranje rudnika. Međutim, "Nevsun" je, zvanično, još u fazi geoloških istraživanja, mada postoje saznanja da je projekat otvaranja novog rudokopa već dobrim delom završen.

- Inicirali smo sastanak sa čelnim ljudima "Rakite", ali i sa stručnjacima iz RTB "Bor" - kaže Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor. - Mi tražimo da imamo uvid o uticaju budućeg rudnika na životnu okolinu, korišćenje opštinskog zemljišta od strane kanadske kompanije, ali i o otkupu zemljišta za potrebe otvaranja rudnika. Mi želimo da znamo kako će se eksploatisati ruda iz budućeg rudnika, koji je udaljen oko sedam kilometara od Bora. Jer, ako će se taj rudokop nalaziti na mestu na kome mi mislimo da će biti, Bor će, bukvalno, biti okružen rudnicima. Sa jedne strane je RTB, a sa druge onaj koji bi otvorili Kanađani. Naš grad bi, bukvalno, bio u centru dva velika industrijska giganta!PROČITAJTE JOŠ:

"Hunan gold" ulazi u RTB "Bor"

Kod Bora je najbogatije nalazište bakra i zlata!

Stroga tajna ko ulazi u "Bor"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije