Naše farme biće kao u Holandiji

N. S.

09. 09. 2016. u 07:38

Vlasnici farmi muznih krava u Vojvodini uskoro će dobiti edukativno-trenažni centar, formiran po uzoru na centre kakve imaju farmeri u Holandiji, najavio je Vuk Radojević

Наше фарме биће као у Холандији

VLASNICI farmi muznih krava u Vojvodini uskoro će dobiti edukativno-trenažni centar, formiran po uzoru na centre kakve imaju farmeri u Holandiji, najavio je Vuk Radojević, sekretar za poljoprivredu u Vladi Vojvodine, na seminaru "Izazovi mlečnog govedarstva - Holandija i Srbija" u Novom Sadu.

On je objasnio da je stočarstvo u ukupnoj poljoprivredi Srbije zastupljeno sa 35 odsto, što je veoma malo.

- Moramo da radimo pre svega na edukaciji poljoprivrednika, jer samo s mnogo znanja možemo da podignemo njihovu konkurentnost, a takođe i na udruživanju poljoprivrednika - istakao je Radojević. - Možemo da koristimo iskustva Holandije, koja je, iako je po broju stanovnika i površini slična Srbiji, u poljoprivredi dostigla izuzetno visok nivo razvoja, a interesantno je da je čak 95 odsto farmera u ovoj zemlji organizovano u jedno udruženje.

Radojević je pozvao vlasnike farmi da koriste mere podrške koje nudi Pokrajinska vlada za opremanje mini-mlekara i pogona za preradu mesa. Tako, kaže, naši stočari dobijaju priliku da ne prodaju sirovinu, već poluproizvod ili gotov proizvod, a ako budu imali dovoljno znanja, moći će svoju robu da plasiraju i u Srbiji i u inostranstvu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zorko Lala

09.09.2016. 09:06

Holandija jeste po povrsini slicna Srbiji.Po broju stanovnika, nije slicna. Ima skoro dva ipo puta vise stanovnika.Poljoprivreda i stocarstvo su moderni i na visokom nivou. Skoro sve je automatizovano. Od njih bi mogli puno toga da naucimo, jer su izuzetni trgovci.Pozdrav

Утеривач

09.09.2016. 14:57

@Zorko Lala - Осим што се код њих једва 3% становништва бави пољопроивредом а код нас око 23% Нема развијене државе са више до 5% запослених у пољопривреди! А нема ни развоја без индустрије!