Bogićević firmu izdao svom radniku

E. V. N.

21. 05. 2016. u 13:48

U fabriku akumulatora "Sombor" ušao novi zakupac - firma "Dem helas" iz Beograda. Šabački biznismen potvrdio da je FAS iznajmio Branimiru Tucakoviću, koji je radio kod njega

Богићевић фирму издао свом раднику

ŠABAČKA veza u Fabrici akumulatora Sombor (FAS). Branimir Tucaković, bivši saradnik gazde Koncerna "Farmakom" Miroslava Bogićevića, inače vlasnika FAS, novi je zakupac ovog preduzeća. To nam je u petak potvrdio i sam Bogićević.

- Tucaković je radio kod mene u "Farmakomu" i tačno je da je sa Grcima zakupio FAS - kaže za "Novosti" Bogićević. - Ali, Fabrika akumulatora nije prodata i nije na prodaju. Mnogi pokušavaju da me eliminišu i kad god se pomene prodaja neke firme uvek je dovode u vezu sa mnom.

Šapčanin Tucaković je vezan sa Grkom Etimosom Karanosisom preko firme "Dem Helas" od 4. maja ove godine i novi je zakupac Fabrike akumulatora "Sombor" (FAS) u stečaju. Ova odluka stečajnog upravnika izazvala je mnogo bure u javnosti, jer je firma "Dem Helas" osnovana 27. avgusta 2015, dakle samo pre godinu dana. Tom prilikom je, kao osnivački kapital, uplaćeno šest miliona dinara.

Kao adresa firme navedena je beogradska opština Voždovac, ali je kao adresa za prijem pošte navedena Mačvanska ulica broj 26 u Šapcu, što je dodatno podgrejalo nagađanja da ova firma ima "nekakve veze" s propalom imperijom "Farmakom MB" Miroslava Bogićevića, koja je vlasnik Fabrike akumulatora. Pogotovo što šabačka čaršija tvrdi da je Tucaković Bogićevićev prijatelj.

Radnici su nezadovoljni i zato što kompanija "Viskol grupa" ostaje bez posla, iako je za vreme kratkog zakupa obnovila proizvodnju.

Prema rečima Zlate Rakić, stečajne upravnice u FAS, sa dosadašnjem zakupcem, novosadskom firmom "Viskol grupa", koja je u zakupu bila od juna 2015. godine, i za to plaćala mesečnu kiriju od 10.000 evra, raskunut je ugovor. Ta firma je zapošljavala stotinak radnika i proizvodila sve vrste akumulatora.

Međutim, Odbor poverilaca fabrike akumulatora "Sombor" (FAS), koja je poslovala u sastavu "Farkoma MB" Miroslava Bogićevića, u februaru je doneo odluku o izdavanju poslovnog prostora. Rakićeva naglašava da poverioci smatraju da taj iznos nije dovoljan, pa su "Viskol grupi" otkazali ugovor.

Ona dodaje da je za zakup fabrike bila je zainteresovana samo jedna firma, i to "Dem Helas", i da je ugovor potpisan na četiri meseca, posle čega bi fabrika trebalo da bude ponuđena na prodaju i nađe strateškog partnera.

Novi zakupac poslovni prostor mesečno plaća 30.000 evra. Stečajna upravnica kaže da je "Viskol grupa" za vreme zakupa proizvela 130.000 raznih vrsta akumulatora i da su uglavnom izvozili na tržište Rusije i u zemlje okruženja. To planira i novi zakupac, koji se trenutno nalazi u fazi priprema za pokretanje proizvodnje.

Na srpskom tržištu, inače, ima oko dva miliona vozila koja moraju da menjaju akumulatore na tri-četiri godine, a ako sa zna da je prosečna cena akumulatora za malolitražno putničko vozilo oko 50 evra, lako je videti o kolikom se, potencijalno, "masnom zalogaju" radi.


"BLEK HORS"

FABRIKA akumulatora u Somboru osnovana je 1952. godine i najpoznatija je bila po svom čuvenom, svetski prizantom akumulatoru "blek hors", čija je proizvodnja u jednom momentu iznosila i 1,4 miliona komada na godišnjem nivou.

Koncern "Farmakom MB" je FAS kupio 2006. godine. Stečaj je pokrenut 2015, posle blokade računa duge 749 dana i dospelih potraživanja teških 4,43 milijarde dinara. Oko 500 radnika u tom trenutku je čekalo čak 19 plata...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

mandov

21.05.2016. 14:25

covek ima sto firmi na nekom drugom sta vam je. da nije platio lepo bio bi u tvorzi a ovako bas ga briga.

Nebojsa007

22.05.2016. 00:47

Pa pisao sam vec da je njegov telohranitelj Lackovic kupio sabacku mlekaru koja je oduzeta bogicevicu. Tacnije kupio je bogicevic ponovo