Moravski stil sve očarao

T. SPALEVIĆ

21. 03. 2014. u 21:06

Završen konkurs Ministarstva građevinarstva za dodelu projekata srpske kuće. Pristiglo sto zahteva. Veliko interesovanje i za šumadijski tip

MINISTARSTVO građevinarstva primilo je više od sto zahteva građana, koji su zainteresovani za besplatne glavne projekte srpskih tradicionalnih kuća. Ovo, međutim, nije konačna cifra, jer očekuje se da veliki broj zahteva ovih dana pristigne poštom. Javni poziv građanima za izradu i ustupanje glavnog projekta je završen 20. marta. Najveće interesovanje vlada za šumadijski i moravski tip porodičnih zdanja.

U narednom periodu, komisija Ministarstva će oceniti pristigle zahteve, jer za dodelu projekta moraju da se ispune uslovi - da je podnosilac prijave vlasnik zemljišta, što dokazuje listom nepokretnosti, zatim da je dostavljena informacija o lokaciji, koju je izdala nadležna lokalna samouprava i koja daje podatke o mogućnostima i ograničenjima gradnje na katastarskoj parceli, a od dokumenata potrebno je da se priloži i plan parcele.

- Najviše zahteva imamo iz centralne i južne Srbije - kaže za „Novosti“ Nikola Jovanović, član komisije Ministarstva. - Oni građani, koji ispunjavaju uslove dobiće ne samo glavni projekat za izabrani model porodične kuće, već će taj dokument sadržati i elaborat energetske efikasnosti. Time će biti zastupljeni principi energetske efikasnosti i ispunjeni uslovi za dobijanje energetskog pasoša.

Prema računici, građani će primera radi za kuću od 140 kvadrata zahvaljujući akciji Ministarstva građevinarstva uštedeti oko 4.000 evra. Jer, prosečna cena za izradu glavnog projekta iznosi oko 20 evra po kvadratu, dok energetski elaborat košta još oko 1.000 evra.

U ponudi su prizemne kuće i to od 50 do 70 kvadrata, zatim od 70 do 100 i od 100 do 140 kvadrata. Računa se da bi gradnja takvih objekata vlasnike koštala oko 400 evra po kvadratu naravno u zavisnosti od materijala i opreme koju planiraju da ugrade.


Šumadijska kuća

MODELI

U ponudi je bilo 16 modela kuća za četiri tipa - vojvođanski, moravski, šumadijski i planinski. Modeli su ponuđeni u katalogu idejnih rešenja nagrađenih i otkupljenih od projektanata koji su učestvovali na konkursu Ministarstva građevinarstva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

arh

22.03.2014. 03:20

Arhitektonskim duhom, Srbija jos uvek glavom u sedamdestim godinama proslog veka. Ekonomskom logikom, u kamenom dobu.

Jaa

22.03.2014. 08:35

Zamolio bih da mi samo kazete gde je to cena za izradu projekta 20 evra po kvadratu??? Inace mene je projekat kostao 5 evra + energetska efikasnost za koju se ne secam bas tacno koliko je kostala, ali 1000 evra sigurno nije.

decat

22.03.2014. 13:28

Umjesto da se razvija srpska arhitektura, mi smo i dalje zarobljeni u dobu Zone Zamfirove.. Tuzno..

Дипломирани грађевински инжењер

22.03.2014. 22:12

Колико знам, а и радим, цена главног пројекта је у просеку 7 еура по квадратном метру бруто површине. А цена елабората енергетске ефикасности за куће до 200 квадратних метара 150-200 еура, а за објекте веће површине је 0,5 еура по квадрату. Ово су цене за Нови Сад, а Београд је мало скупљи док је остатак србије јефтинији од Новог Сада. Тако да ми се ова рачуница из текста нешто не уклапа са стварним стањем на терену.

baba Simana

23.03.2014. 10:37

Savrseno,ja sam za to da drzava izabere lokaciju u Srbiji izgradi 1000 ovakvih objekata-kuca sa svom potrebnom infrastrukturom pa da vidis onda preporoda u Srbiji.