Milan Martić odveden u Estoniju na izdržavanje kazne

Beta

26. 06. 2009. u 16:07

Милан Мартић одведен у Естонију на издржавање казне
 Bivši vođa Srba u Hrvatskoj Milan Martić odveden je danas iz pritvora Haškog tribunala u Estoniju, na izdržavanje kazne od 35 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima u Kninskoj krajini i Zagrebu 1991-95, saopštio je Tribunal

 HAG - Bivši vođa Srba u Hrvatskoj Milan Martić odveden je danas iz pritvora Haškog tribunala u Estoniju, na izdržavanje kazne od 35 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima u Kninskoj krajini i Zagrebu 1991-95, saopštio je Tribunal.
Martiću, koji je bio ministar unutrašnjih poslova, premijer i predsednik Republike Srpske Krajine, Tribunal je u junu 2007. izrekao prvostepenu presudu između ostalog za progon, ubistva, mučenje i deportaciju civila nesrba, i za bezobzirno uništavanje naselja.
Martić (54) je osuđen i za raketne napade na Zagreb, početkom maja 1995. godine, kada je poginulo sedam civila, a ranjeno više od 200.
Apelaciono veće Tribunala je u oktobru prošle godine odbacilo Martićevu žalbu i potvrdilo prvostepenu presudu koja je time postala pravosnažna.
Zločini nad Hrvatima u RSK bili su, po presudi, počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa teritorija za koje je planirano da uđu u novu srpsku državu.
Martić se dobrovoljno predao Tribunalu 15. maja 2002. godine, došavši iz Srbije, a vreme provedeno u pritvoru u Sheveningenu biće mu uračunato u izdržanu kaznu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

OHIO_78

27.06.2009. 21:38

E moj presjednice Marticu u svoj ovoj krizi i ratu tebe mi je naj zalije cuo sam da si se obogatio za vreme tvoga presjedavanja RSK za cijela jedna blindirana vrata koja smo ti ugradili na stan koji si imao i prije rata (ala si se nakrao) sto nemogu da kazem za ostale nase postenjacine i rodoljube. Cuo sam i da si 1995 izbjego sa nama u koloni ali bilo je postenjacina koje su otisle i 15 dana prije. Uvjek sam volio da me vodi neko nepismen ali posten,posten kao Martic nego skolovan ali lopurda a takvih imamo koliko oces. Da se Martic nakrao i imao pare da plati i podplati de treba bio bi osloboden siguran sam iz slicnih razloga je i Karadic u hagu a zavrsice i Mladic nazalost.

sara.licanka srpkinja

28.06.2009. 01:03

ZA Milana Martica nijedanan politicar iz srbije nije pomakao ni sa jednim prstom da mu se pomogne. nazalost milane ti nisi ceku jer iza cekua stoje svi albanci a iza tebe samo izdajnici. vama cast.

bombardovanje Knina

30.06.2009. 12:39

Pravi zlocinci nisu osudjeni. Oni se vec dvadeset godina sepure na vlasti, primaju nagrade za "humanizam", "demokratiju" i tako to, a kaznjavaju se oni koji su se usprotivili tiraniji. Ni za rat u Vijetnamu nisu "pravi " osudjeni, pa opet svi znaju ko su zlocinci a ko zrtve. Istina ce, kad-tad i u ovom slucaju izaci na vidjelo.

Stevka

01.07.2009. 10:51

marticu svaka cast i hvala mu za sve sto je uradio za srpski narod. medju srbima uvek stradaju oni sto vrede.

Dejan

03.07.2009. 07:10

Dobrovoljno se predao? Pa zato Mladic nece da se preda.Znaci ladno 30-40 godina robije.Verovao na fer sudjenje? Pa sudili su fer i Milosevicu i sude i Seselju.Zna se ko je nevin a ko je kriv. A ti Srbin iz Knina- sto jadan zivis nomadskim zivotom. Da ti ne bi takvih kao Martic, sad bi bio u kakvoj Jami...