PRE nekoliko godina, kada se o elektrifikaciji vozila pričalo kao u "nešto daljoj budućnosti", stav dobrih poznavaoca auto-industrije je bio da će "cela priča krenuti mnogo brže kada se najveći uključe u tržišnu utakmicu".

Naravno, mnoge oči su bile uprte i u giganta iz Štutgarta koji je, nekako "tek" 2017. "dodao gas" i sa svojim modelima ubrzao globalnu priču o električnim i hibridnim vozilima, znatno doprinevši da je budućnost sada tu, na dohvat ruke.

Pročitajte još: Baterije prave problem – Audi stao s proizvodnjom

Sa konceptom EQA predstavljenim na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu 2017. godine, "Mercedes-Benc" je pokazao da će se "EQ" strategija preneti na kompaktnu klasu automobila. Proizvodna verzija potpuno električne verzije "GLA" biće premijerno predstavljena pre kraja ove godine. Prototip modela "EQA" je trenutno na izazovnim zimskim testiranjima na polarnom krugu. "Mercedes-Benc" će kompletirati "EQ Power" porodicu kompaktnih vozila sa dodatnim sportskim modelima sa trećom-generacijom hibridnog pogona.

Pročitajte još: Od Tesla Model 3 napravio sanke (VIDEO)

Novi "GLA", kao osmi model, zaokružuje aktuelnu generaciju kompaktnih vozila brenda "Mercedes-Benc". Električni model u formi "EQA" uslediće pre kraja ove godine.

Prototip ovog modela trenutno putuje po snegu pokrivenim putevima Švedske. Ovo zimsko testiranje inženjeri koriste kako bi sa posebnom pažnjom ispitali termalne karakteristike i punjenje baterije u ekstremnim uslovima. Dalji aspekti su sigurnost u vožnji, trakcija/vuča i oporavak energije na snegu i ledu.U isto vreme, "Mercedes-Benz Cars" proširuje svoju liniju plag-in hibrida pod brendom "EQ Power" - na Salonu automobila u Ženevi predstaviće dodatne modele sa trećom-generacijom hibridnog pogona. Sa novim "EQ Power" kompaktnim vozilima, u prvom planu su (električni) užitak u vožnji i pogodnost za svakodnevnu upotrebu.Jedan ključni aspekt održive poslovne strategije "Daimler AG" je električna mobilnost. Sa svojom inicijativom "Ambition 2039",kompanija " Mercedes-Benc" radi na tome da bude u omogućnosti da ponudi CO2-neutralnu novu flotu vozila za 19 godina. Jedan važan akspekt održive mobilnosti je transparetnost. Zbog toga je "Mercedes-Benc AG" prvi premium proizvođač automobila koji je svoje ciljeve zaštite klime naučno verifikovao od strane "Science Based Targets Initiative (SBTI)". To znači da je kompanija u skladu sa zahtevima Pariskog svetskog klimatskog sporazuma.