Nasavesni i neuki pčelari žele da vam podvale: Ovo su trikovi kako da razlikujete pravi od lažnog meda

Novosti online

07. 12. 2019. u 21:12

Насавесни и неуки пчелари желе да вам подвале: Ово су трикови како да разликујете прави од лажног меда

Depositphotos

Pčele ne prave loš med, izmislili su ga ljudi praveći od njega industrijski proizvod, a krivci su i nesavesni i neuki pčelari
Svakodnevna upotreba meda pomaže nam da održavamo dobro zdravlje i preporučuje se od 60 do 100 grama meda dnevno za odrasle, a za decu do pola te količine.

Med sadrži vitamine A, D, C, E, K i B grupe, mineralne soli, mikroelemente…, kalcijum, magnezijum, jod, natrijum, kalijum, fosfor, cink… Bakar, kobalt i gvožđe u medu pogoduju lečenju anemije, a sadrži i aminokiseline, enzime i organske kiseline potrebne za izgradnju i funkcije organizma.

Pčele ne prave loš med, izmislili su ga ljudi praveći od njega industrijski proizvod, a krivci su i nesavesni i neuki pčelari koji žele da se preko noći obogate. Kako biste se uverili da li je med pravi, najjednostavniji način je odneti ga na hemijsku analizu. Ali, pravi med prepoznaćete i uz nekoliko jednostavnih testova koje možete i sami da uradite.

Kristalisanje

Važno je znati da se pravi med kristališe, ali se na 40 stepeni, u toploj vodi, ponovo može dovesti u tečno stanje.

Ako nekoliko kašika meda stavimo u mikrotalasnu pećnicu, na visokoj temperaturi pravi med će se brzo karamelizovati. Veštački med će na visokoj temperaturi biti pun mehurića i teško da će od njega postati karamela.

Beli trag

Da bismo se uverili da je med pravi, možemo staviti u staklenu teglu dve kašike meda i šest kašika čistog etil-alkohola, dobro ugrejati u vrućoj vodi i promućkati. Pravi pčelinji med će se rastopiti, dok veštački pravljeni med na dnu ostavlja beli trag. Ako u teglu ne stavimo alkohol već samo vodu, pravi med će pasti na dno, dok će se veštački med razliti po vodi.

Kako se sliva


Pravi med možete testirati i na sledeći način – uzmete kašikom med iz tegle i podignete kašiku visoko iznad. Pustite med da curi. Ako se med iz kašike neprekidno sliva u teglu, reč je o pravom medu. Veštački med ne može curiti u neprekinutom nizu.

Ne verujte svemu što proizvođači pišu na etiketama. U supemarketu uzmite teglu s medom i okrenite je naopačke. Ako se med rastegljivo odvaja od dna i sporo kaplje, znak je da u ruci držite čisti pčelinji med. Kod veštačkog meda, masa će se naglo odvojiti od dna.

Nastajanje kristalića

Uzmite malo meda i istrljajte po dlanu. Ako se prilikom sušenja jave kristalići šećera, med je veštački. Prirodni med se u istom slučaju zagreva i pretvara više u vrstu ulja i nije lepljiv. Možete na papirnu salvetu staviti nekoliko kapi meda. Veštački će brzo prokvasiti papir, dok će prirodnom medu za to biti potrebno više vremena.

Šibica i (ne)gorenje


Zbog vode koju u sebi sadrži, veštački med neće dozvoliti da se palidrvce šibice umočeno u njega zapali. Palidrvce umočeno u prirodni med najnormalnije će goreti.

Med možete testirati i uz pomoć hleba. Namažite krišku hleba medom i ostavite da odstoji. Od prirodnog meda hleb će se skoriti, dok će od veštačkog postati vodenast.

Osećaj bockanja

Važno je znati – neposredno pre gutanja pravi med će vam dati osećaj bockanja u ustima, što lažni med ne može postići. Još jedan jednostavan trik – ako u žumance dodate prirodni med i dobro ga izmešate, izgledaće isto kao da ste žumance skuvali.

(Avaz.ba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

meda

08.12.2019. 00:28

Kupio sam med u prodavnici povrća, proizvođač "vučenović" livadski med, vrcani domaći, pakovanje, piše 270 gr, flašica u obliku srca. Med ne vredi ni dinara, pokušao da uzmem sa kašičicom da probam, nema ukusa ni mirisa, kad sam pokušao da ga jedem, kao da sam uzeo žvaku ili kožuru, ne liči na ništa... Uzeo zbog flašice... Ako ne znate da prodajete pravi med, bolje odustanete od vaše proizvodnje...

Miloš

12.12.2019. 09:03

Najjednostavniji način je da kupujete med direktno od pčelara, još ako ga poznajete pa možete da proverite da li je pedantan, ne možete pogrešiti.