Srbin i Engleskinja, ljubav različitih svetova: Čedomilj Mijatović i Elodi Loton

Žiža Radivojević

13. 02. 2020. u 14:00

Србин и Енглескиња, љубав различитих светова: Чедомиљ Мијатовић
и Елоди Лотон
Proveli su zajedno 45 godina u zavetu koji su dali jedno drugom

DA ljubav ne bira i pogađa kao bolest, različite ljude, kojima, osim te emocije, ne možete naći ništaž zajedničko, primer su britanska filozofkinja i publicistkinja Elodi Loton i srpski ekonomista, političar, ministar finansija, predsednik Srpske kraljevske akademije i diplomata Čedomilj Mijatović.

Ne može se naći nijedna spona, nijedna nit koja bi bila zajednička u momentu kada su se upoznali i zavoleli.Oboje krajnje neobični, obrazovani i harizmatični, različitih nacionalnosti, vaspitanja, religije, različitog neba pod kojim su rasli, velike razlike u godinama, jer on je imao 22, a ona 39, i bila je vršnjakinja majke.

Koja čarolija je spojila ovo dvoje ljudi u neraskidivu vezu koja nije nailazila na odobravanje? Koja alhemija je nesigurnog i nervoznog studenta vezala za ovu feministkinju koja je zastupala slobodu za žene i bila neudata na pragu srednjeg doba? Skoro pa 40, doba u kojem njene vršnjakinje imaju unučiće, a ona se zaljubljuje u studenta koji od svega samo zna da želi da provede život sa njom?


PROČITAJTE JOŠ - Nespojivi svetovi Srbina i Švabice


Možemo samo da zamislimo kakav je utisak ostavila mala turska kasaba, kakav je bio Beograd, te 1864. posle Londona, Beča i svih evropskih metropola koje je Elodi obilazila. Mnogo je energije i vremena ova napredna Engleskinja provela u nastojanju da barem malo pomeri i popravi položaj žena.

Značajno veće dostignuće joj je bilo u pisanju Istorije moderne Srbije i prevođenju priča i narodnih pesama na engleski. Koristila je svoje lične veze koje je imala po Evropi da radi na zastupanju srpskih interesa. Bila je veća Srpkinja od mnogih sugrađana čisto srpskog gena. Bračni par Mijatović je sve svoje snage i talente upregao da propagira Srbiju u svetu. Elodi je bila prva i jedina koja je prevela deset srpskih bajki i najvažnije pesme kosovskog ciklusa, predstavljajući ih u Njujorku, početkom 20. veka. Oboje su radili na upoznavanju sveta sa srpskom istorijom i književnošću, na predstavljanju drugačije slike Srbije od one koja je postojala.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije