ZIMSKO putovanje Petera Handkea do reka Dunava, Save, Morave i Drine, koje je veliki pisac preduzeo pre gotovo četvrt veka, stalo je u naslov knjige koju je on ispisao, "Pravda za Srbiju" - koju je Kompanija "Novosti" objavila sa kućom "Štampar Makarije". A od početka ove nedelje, dakle u prva tri dana otkako se ovo izdanje dela velikog pisca našlo u prodaji u knjižarama i kioscima, prodato je u više od pet stotina primeraka.

Dok kontroverze oko Nobelove nagrade za književnost još podižu prašinu, ime Petera Handkea, vrhunskog intelektualca svetskog renomea, pisca doslednog svom putu na kojem je stvaralaštvo na visinama koje ne čine ustupke nikakvim kompromisima, danas, u ovom vremenu, planetarno najjače odjekuje.


PROČITAJTE JOŠ: Okončan konkurs za novog direktora Narodnog muzeja


Handke je ostao na svom putu ali i svojevoljno stigao do Kosova i Metohije, posećivao manastire, kao u getu izolovane srpske enklave, spavao među ljudima u njima, slušao, donosio pomoć. I napisao svoju pobunu, svoju istinu. Ova knjiga, putopis o njegovom prvom boravku u Srbiji, jeste njegov usklik kojim zahteva pravdu za nas, našu zemlju i ljude.