Marijina dela krase brojne fasade, čak i autobuske stanice: Prva samostalna izložba najtraženije kruševačke slikarke

S. Babović

28. 10. 2019. u 12:23

Маријина дела красе бројне фасаде, чак и аутобуске станице: Прва самостална изложба најтраженије крушевачке сликарке

foto: S. Babović

Marija Ćirić (36) radi modernim materijalima, voli reljefe sa sprejovima, kombinuje fiberoptička vlakna sa pločicama i “drsko” uklapa motive

KRUŠEVAC- TRENUTNO najpopularnija slikarka iz Kruševca, Marija Ćirić(36)prvi put samostalno izlaže pred sugrađanima, iako su Kruševljani već odlično upoznali njen rad. Ova akademska umetnica prethodnih godina je oslikala na desetine monumentalnih dela na fasadama škola, gradskih insititucija i brojnih zgrada u gradu,a njena dela su samo tokom 2019. godine osvanula i u Narodnom muzeju, kao deo nove stalne postavke, ali i na 18 autobuskih stajališta u gradu.

Tako je javnost zaintrigirana radom Ćirićeve, počela da traži i njenu prvu pravu izložbu. Ipak, otvaranju postavke “Dekonstrukcija bajke” u zgradi Kruševačkog pozorišta prošle nedelje prethodio je još jedan poduhvat: vajarsko delo “Devojka sa krčagom” nakružnom toku kod Kosturnice, koji je svečano otvoren na Vidovdan.

- Pred posetiocima sam izložila izbor od 27 ulja na platnu,tri crteža i 26 minijatura, koje su nastajale nekoliko godina, a sama izložba, koje ne bi bilo bez nesebične podrške Kurševačkog pozorišta, osmišljena je za nekih godinu i po dana-priča za “Novosti” popularna slikarka Marija Ćirić.- Ljudi se ponekad plaše galerijskih prostora, pa je zato mislim bila prava odluka da se “susretnemo” u pozorištu. Nisam zaista očekivala ovakav pozitivan prijem i interesovanje za slike, iako je ono postojalo kada sam krenula da izlažem na otvorenom prostoru. Mislim da smo se publika i ja savršeno razumeli.

Marija Ćirić radi modernim materijalima, voli reljefe sa sprejovima, kombinuje fiberoptička vlakna sa pločicama i “drsko” uklapa motive. Nakon završene akademije, vratila se u Kruševac sa samo jednom željom, da ponovo vrati ljudima želju da vole umetnost. Počela je izrađujući murale u osnovnim školama, domovima učenika, gerontološkom centru, a zajedno sa talentima i iz Kancelarije za mlade, oslikavala više prostora u gradu, uključujući i gradilište.

Kako obožava rad sa decom i kolegama iz branše, osnovala je Udruženje ljubitelja umetnosti “BukvArt” koje se bavi afirmacijom i popularizacijom kulture i umetnosti.

-U Udruženju ne pravimo diskriminaciju, jer verujemo da svi treba da se bave umetnošću-objašnjava nam umetnica.-Organizacija je mlada, tek počinjemo, ali već imamo ambiciozne planove. Sa polaznicima naše škole, koja će biti namenjena svim uzrastima i biće besplatna, radićemo osnove crtanja i slikanja. Biće mesta i za već formirane autore, kojima ćemo ponuditi prostor za izlaganje kako bi se predstavili i široj javnosti. Verujem da dolazi bolje vreme za umetnike i zato se radujem svakom novom danu.

KUPON ZA MINIJATURU

POSETIOCI na otvaranju izložbe u pozorištu imali su priliku da ostave deo pozivnice kao kupon u kutiju. Autorka će ovih dana objaviti način izvlačenja tih kupona, koji će dobitniku doneti na poklon po jednu minijaturu.

SLIKAR I NA BRODU

NAKON završenog Fakuleta umetnosti u Nišu,Marija Ćirić je radila kao instruktor plesa, trenirala je stoni-tenis,borilačke veštine, a radila je i kao slikar i trener na kruzerima,koji su plovili na Baltiku, južnoj i Srednjoj Americi. U Kruše cu je godinama volontirala u radu sa decom, a mnoga svoja dela je trajno poklonila Kruševcu i Kruševljanima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)