OJ, Srbijo među pesmama, među šljivama. Oj, Srbijo među ljudima na njivama. Oj, Srbijo među pesmama, među stadima. Oj, Srbijo, pesmo među narodima!

Začuo se audio-zapis Oskara Daviča, dok govori stihove pesme "Srbija" iz 1939, juče u Centru slovenskih kultura Narodne biblioteke Srbije gde je organizovan njemu posvećen književni matine.

- Baš je bilo lepo. Drago mi je što su pronašli snimak "Srbije" koju Oskar čita. To je Boda Marković radio na Radio-Beogradu 2 i tad kad je nastalo sam slušala i posle godinama nisam mogla. Sad mi je teško palo što sam ga ponovo čula kako recituje, iako su prošle tri decenije - rekla je, za "Novosti", pesnikova supruga Branka Davičo.

Povod za organizovanje ovakvog skupa bio je Međunarodni dan pismenosti, koji se obeležava 8. septembra, ali i 110 godina od rođenja i 30 godina od smrti Oskara Daviča.

- Razuđen i obiman Davičov opus pratio je osnovne linije razvoja srpskog pesništva u 20. veku, od nadrealističkih strujanja, preko pokreta socijalne literature sve do neomodernističkih i neoavangardnih tokova. Iako se činilo da će sa krajem jugoslovenske države i komunizma Davičov opus otići na književnu marginu, ispostavilo se da njegovo delo nudi čitavo obilje različitih tradicija i postupaka koji mogu biti korisni savremenim pesnicima i čitaocima - kazao je, za "Novosti", Marko Avramović iz Instituta za književnost i umetnost u Beogradu.

Pročitajte još: Davičovi rukopisi

Zahvaljujući porodici Oskara Daviča, njegova zaostavština pohranjena je upravo u Narodnoj biblioteci Srbije.

ZA SLABOVIDE

Davičova poezija i proza čitana je na Brajevom pismu, a publika je mogla da uživa u pesmama "Hana", koju je pročitala studentkinja književnosti Ana Jovčić, "Na rastanku", koju je čitala apsolventkinja književnosti Milica Živković, te odlomku iz romana "Pesma", koji je izrekla bibliotekarka i književnica Natalija Mijić.