POČAST PURIŠI: Najavljena ovogodišnja manifestacija Sofest

Jl. B.

sreda, 26. 06. 2019. u 07:48

ПОЧАСТ ПУРИШИ: Најављена овогодишња манифестација Софест

Milosavljević, Handanović, Avramović i Bajić Božović Foto M. Labudović

Čak 22 filmska ostvarenja biće prikazana na 48. Filmskom festivalu u Sopotu, koji će biti održan od 2. do 6. jula u Centru za kulturu podno Kosmaja

ČAK 22 filmska ostvarenja biće prikazana na 48. Filmskom festivalu u Sopotu, koji će biti održan od 2. do 6. jula u Centru za kulturu podno Kosmaja. Ovogodišnji laureat festivalske nagrade za doprinos filmskoj umetnosti je reditelj, scenarista i književnik Mladomir Puriša Đorđević.

- Izveo je ondašnju jugoslovensku, a samim tim i srpsku, kinematografiju u beli svet. Estetika koju je Puriša Đorđević utemeljio u teškim i izazovnim vremenima za umetnike jeste osnov za ukupnu našu kinematografiju. O njegovom stvaralaštvu govorićemo na panelu 5. jula u galeriji CZK Sopot, gde će biti postavljena izložba plakata Purišinih filmova i sjajne fotografije Branka Belića. Istog dana od 15 časova imaćemo i počasnu projekciju "Jutra" iz 1967. godine - kaže umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović, i dodaje da planiraju izdavanje monografije o Puriši Đorđeviću sa njegovim pričama i tekstovima o njemu.

Pročitajte još - OTVOREN SOFEST: Vojkanu Borisavljeviću priznanje za životno delo

U takmičarskoj konkurenciji je 18 filmova, od kojih je sedam iz manjinskih koprodukcija, a o nagradama će odlučivati žiri koji čine filmski poslenik Radoslav Zelenović, glumica Jovana Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić. Publika će moći da vidi filmove "Šavovi", "Poslednji Srbin u Hrvatskoj", "Balkanska međa", "Južni vetar", "Psi umiru sami", "Koja je ovo država", "Ti imaš noć", "Kralj Petar Prvi", "Reži", "Iz ljubavi", "Aleksandra", "O životu i o smrti", "Taksi bluz", "Zloganje", "Granice kiše", "Između dana i noći", "Pijavice" i "Delirijum tremens".

Mladomir Puriša Đorđević,foto P.Mitić


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bosko

26.06.2019. 10:27

Da li je Handanovic uopste pogledao ikada neki Purisin film? Eto dokle je stigla nasa kultura.