Divna LJubojević: Svakog jutra, čim se probudimo, imamo priliku za dobro

Tanjug

08. 04. 2018. u 23:07

Naša najznačajnija interpretatorka duhovne muzike Divna LJubojević i njen hor “Melodi” održaće koncert 15. aprila na sceni “Kolarca”

Дивна Љубојевић: Сваког јутра, чим се пробудимо, имамо прилику за добро

Divna LJubojević / Foto Tanjug

Naša najznačajnija interpretatorka duhovne muzike Divna LJubojević i njen hor “Melodi” održaće koncert 15. aprila na sceni “Kolarca”. Nastup je deo turneje “Zlatna nit”, čija je ideja da publici predstavi nit koja povezuje muzičko nasleđe Srbije, od srednjeg veka do savremenog doba, sa muzičkim nasleđem Vizantije i zemalja vizantijskog kulturnog kruga, kao što su Grčka, Bugarska i Rusija.

- Na repertoaru vaskršnjeg koncerta naći će se sve što je lepo - kazala je Divna LJubojević. - Izvodićemo pesme koje su tesno vezane za praznik, ali i numere koje publika voli. Ovo što se sada naziva modernom muzikom su, zapravo, prolazna stanja i “vratolomije”. Duhovna muzika jeste krhka, ali je to proces kao kod rođenja deteta. Te dve ćelije jesu krhke, ali iz toga kasnije nastane čovek. Duhovna muzika ne prolazi kroz faze. LJudi prolaze kroz faze u zavisnosti od društvenog, političkog, ideološkog konteksta u kojem slušaju ili ignorišu duhovnu muziku. Duhovna muzika je tu i ne sekiram se za njen opstanak.

Vernicima koji su juče slavili Uskrs, Divna poručuje da nikada ne pomišljaju kako ništa ne zavisi od njih:

- Teška su vremena i mnogo je izazova, ali dok smo živi sve, ipak, zavisi od naših izbora. Čovek mora da shvati veliku šansu koju je dobio samim životom, jer je vaskrsnuo svakog jutra čim se probudio. Svako jutro je novi početak i mogućnost da se ispravi sve što nismo stigli do tada. Pre svega, u odnosu prema ljudima, samima sebi, Bogu. Dok nas Bog održava u blagoslovu da se budimo svakog jutra, sve je moguće i ta misao treba da nas smiruje i čini radosnim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Nomen est omen! Дивна је Дивна!

09.04.2018. 14:41

Дивна Љубојевић. Анђеоски глас Србије. Да нам дуго појеш и доносиш неописиву љепоту православне духовне музике. Христос воскресе!