TUŽNO ZA DAROVITOG I POZNATOG PISCA: Basara misli da je zaista napisao roman godine

Branislav Đorđević

06. 02. 2021. u 12:09

Umislio je dobri i pošteni Basara da su mu "Novosti" krive što mu je još jedna knjiga loša

ТУЖНО ЗА ДАРОВИТОГ И ПОЗНАТОГ ПИСЦА: Басара мисли да је заиста написао роман године

Novosti

IMA pisaca čije se knjige čekaju sa nestrpljenjem. Basara više nije među njima. "Kontraendorfin" je stigao pred čitaoce u avgustu prošle godine. Do odluke o pobedniku "Ninovog" takmičenja pre desetak dana, nikoga nije zanimalo šta ovaj autor ima da kaže u novom romanu. Tužno za darovitog i poznatog pisca.

Basara misli da je zaista napisao roman godine i raduje se nagradi čiji je značaj odavno nestao, koja je izgubila smisao. Basara misli i da je rođen sa talentom za kolumnistu. Da ima duha i znanja za ovakav novinarski posao. Tako što danima psuje i uživa u prostaklucima. Onda besomučno i u nastavcima vređa i blati "Večernje novosti", glavnog urednika Milorada Vučelića, naš Kulturni dodatak, naše novinare, saradnike, kritičare... Samo što ne udari i po kafe kuvaricama, kuririma i vozačima. Opet tužno.

Umislio je dobri i pošteni Basara da su mu "Novosti" krive što mu je još jedna knjiga loša. Sposoban samo da luči hormon mržnje i sujete u svojim novinskim zapisima, hita da postane i kolumnista godine. A velika književnost ostaje mu van domašaja.

Preti i sveti se Svetislav obećanjem da će mu roman doživeti deset izdanja. Videćemo mi, kaže on, kad nas poklopi tom cifrom. Možda je to i moguće u njegovim snovima. Vidi se da mnogo spava, pa je prespavao i prošlogodišnji bojkot "Ninove" nagrade. Ne razume kako to da članovi "Ninovog" žirija nisu stručni, a sviđa im se "Kontraendorfin". Nemaju pojma oni tumači književnosti kojima je Basarino viđenje Andrića ponižavanje srpske literature i kulture. Gura laureat dosledno svoje detronizovanje Andrića i pljuvanje po "Večernjim novostima", kao i kolega mu Mihael Martens. Možda se i to boduje za nešto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Ljubitelj knjizevnosti

06.02.2021. 17:47

Vekili sam ljubitelj knjizevnosti i pacionirani citac, kako svetskih, tako i domacih knjizevnih dela. Raspolazem ogromnom kucnom bibliotekom u kojoj su i sve Basarine knjige. Medjutim, resila sam da ga vise ne citam. Postalo mi je degutantno i sa nedozvoljenom dozom prostakluka sve sto pise, a prelaskom u Kurir je dibiduz pokazao da nema karakter i da se rukovodi samo lukrativnim momentima. Toliko od bivseg citaca. Nema nista novo, sto vec nije receno i "sazvakano", da procitam u Basarinoj najnovijoj knjizi. Posto ne citam Kurir, vise ne pratim ni njegove kolumne.

Rašo

06.02.2021. 19:40

Наравно да се пљување Срба бодује. Нису Немци купили те новине јер су желели да допринесу напретку Србије, напротив!

Vladimir

06.02.2021. 20:50

Басара никад није био добар писац. Књижевност, као врста уметности, за њега је недостижна! Прочитао сам једну његову књигу и рекао никад више! Таква врста злостављања ми не треба.

Gospodin R

06.02.2021. 23:00

Koliko god da sam se trudio da razumem nešto kad čitam neku Basarinu knjigu, ja ga ipak ništa ne razumem. Na kraju sam odustao i više i ne pokušavam da ga čitam. Jednostavno ne razumem kako ne mogu da ga razumem kad sa lakoćom razumem Tomasa Mana, Andrića, Hesea, Selimovića, Tolstoja, Milutina Uskokovića, Bukovskog, Nenada Ristanovića Staparskog. . . . Možda je ipak problem u meni.