FEJK INFORMACIJE: Širenjem lažnih vesti Vašington želi da našteti ne samo Rusima, nego i Kinezima

BRANKO VLAHOVIĆ

25. 01. 2022. u 10:14

Sve ovo podseća na predigru za ukrajinski munjeviti pohod na Donbas. Primer Sakašvilija je pak više nego poučan

ФЕЈК ИНФОРМАЦИЈЕ: Ширењем лажних вести Вашингтон жели да наштети не само Русима, него и Кинезима

Novosti

DESETAK dana pre početka bele Olimpijade u Pekingu diplomate SAD su već osvojili jednu zlatnu medalju - u laganju. Prošle subote je američka agencija Blumberg objavila vest kako su im diplomatski izvori preneli da je kineski lider Si Đinping zamolio ruskog predsednika Vladimira Putina da ne napadne Ukrajinu dok traju Olimpijske igre.

Naravno da je to bila namerno emitovana laž. U ponedeljak je kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo saopštenje u kome se kategorički tvrdi da je vest neistinita. Pre toga je portparolka ruskog MIP Marija Zaharova rekla da to nije samo fejk, već specijalna operacija američkih službi.

Da je zaista tako, potvrđuje i to što je i posle demantija Vašington nastavio sa svojom pričom. Američki državni sekretar Entoni Blinken je kazao u intervjuu Si-Bi-Esu da Olimpijada neće uticati na mogući napad Rusije na Ukrajinu. On smatra da vlasti u Moskvi donose rešenja polazeći od Putinovih ocena šta Rusiji odgovara.

Širenjem lažnih informacija Amerikanci žele da naštete ne samo Rusima već i Kinezima. Za razliku od njih, njihovih najvernijih saveznika, čiji politički i diplomatski predstavnici neće učestvovati na otvaranju Olimpijskih igara, Putin je obećao Si Đinpingu da će zajedno sa njim biti na svečanoj tribini..

Amerikanci se sigurno sećaju svog greha, kada su nagovorili predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija da u vreme otvaranja Letnjih olimpijskih igara u Pekingu 2008. napadne ruske mirotvorce na granici Južne Osetije. Tada su ga američki instruktori ubedili da "ruski medved" spava i da blickrigom može osvojiti Južnu Osetiju. Epilog je poznat, posle pet dana je kapitulirao. Sve ovo podseća na predigru za ukrajinski munjeviti pohod na Donbas. Primer Sakašvilija je pak više nego poučan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)