PERIŠIĆ OSUĐEN NA TRI GODINE ZATVORA: Presuda zbog špijunaže bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VIDEO)

N.B.

05. 02. 2021. u 11:11

MOMČILO Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, osuđen je danas pred Višim sudom u Beogradu, prvostepenom presudom na tri godina zatvora zbog špijunaže.

ПЕРИШИЋ ОСУЂЕН НА ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА: Пресуда због шпијунаже бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије (ВИДЕО)

Foto: M. Anđela

Istom presudom nekadašnji pripadnici VJ Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković kojima se na teret stavlja da su poverljiva dokumenta dostavljali Perišiću, koji ih je, kako se tvrdi, predao američkom diplomati Dejvidu Nejboru, osuđeni su na po godinu i po dana zatvora zbog odavanja vojne tajne.



Ova afera otkrivena je sredinom marta 2002. godine kada je Perišić uhapšen u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali, gde je sedeo sa službenikom američke ambasade. On je u to vreme bio potpredsednik Vlade Srbije zadužen za bezbednost.

Foto: M. Anđela

 

Postupak protiv Perišića započeo je 2004. godine,ali je godinu dana kasnije prekinut, pošto je otišao u Hag, gde je tamošnji Tribunal protiv njega vodio postupak zbog navodnog ratnog zločina.


Suđenje u Beogradu za špijunažu bilo je zatvoreno za javnost,zbog iznošenja podataka koji su bili označeni kao državna tajna. Na ovu presudu sve strane u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (23)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024