NAREDBA NIJE STIGLA: Nastavljeno suđenje za propuste u obezbeđenju Ambasade SAD, zapaljene 2008. godine

J. D. Lj.

27. 10. 2020. u 20:14

U VIŠEM sudu u Beogradu u utorak je nastavljeno suđenje petorici policijskih generala, optuženih za propuste u obezbeđenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država koja je zapaljena tokom mitinga "Kosovo je Srbija", u februaru 2008. godine.

НАРЕДБА НИЈЕ СТИГЛА: Настављено суђење за пропусте у обезбеђењу Амбасаде САД, запаљене 2008. године

Stevan Bjelić

Ovaj pretres protekao je u saslušanju optuženog Stevana Bjelića, nekadašnjeg načelnika beogradske policije. On je, između ostalog, odgovarajući na pitanja odbrane, istakao da Slobodan Vukolić, koji je takođe optužen u ovom postupku, a koji je rukovodio štabom formiranim za miting, nakon ovog događaja ocenjen ocenom "naročito se ističe".

Bjelić je istakao i da je Milorad Veljović, nekadašnji direktor policije, sva svoja tadašnja ovlašćenja depešom preneo na sada optuženog Slobodana Vukolića, inače rukovodioca jednog od dva štaba koji su formirani za miting.

- Njegova uloga bila je da obaveštava Veljovića o dešavanjima tokom protesta - objasnio je Bjelić.

Nekadašnji načelnik beogradske policije osvrnuo se na situaciju kada se, kako je objasnio, jedna grupa protestanta približila raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine:

- Kada se ta grupa izdvojila, bilo je predloga da se ona zaustavi. Ipak, donet je zaključak da se to ne uradi, jer se grupa nalazila kod zgrade Vlade, Doma zdravlja i MUP, a iz straha zbog upotrebe hemijskih sredstava.

Na optužnici VJT su i Slobodan Vukolić, načelnik Uprave policije Beograda, Stevan Bjelić, načelnik beogradske policije, Mladen Kuribak, načelnik Uprave policije MUP Srbije, Zoran Rašković, načelnik Odeljenja za operacije u žandarmeriji i Bojan Marković, komandant odreda žandarmerije iz Kraljeva. Svi se terete za krivično delo protiv opšte sigurnosti.

OSLOBOĐENI ZA IZAZIVANjE POŽARA

POSTUPAK za paljenje Ambasade SAD vodio se protiv još sedam osoba, koje su se teretile da su tokom mitinga gađale ambasadu kamenicama i izazvala požar u kojem je poginuo Zoran Vujović, student iz Novog Sada. Ipak, svi optuženi su prošle godine pravosnažno oslobođeni krivice za ovo delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)