UGROŽENO SUĐENjE ZLOČINCIMA OVK: Dosijei sa imenima svedoka i izjavama dostavljeni veteranima

Tanjug

08. 09. 2020. u 18:37

УГРОЖЕНО СУЂЕЊЕ ЗЛОЧИНЦИМА ОВК: Досијеи са именима сведока и изјавама достављени ветеранима

Pripadnici OVK / Foto EPA

ORGANIZACIJI ratnih veterana OVK, pod nerazjašnjenim okolnostima dostavljeni su dosijei sa imenima i izjavama svedoka povezanih sa Specijalnim sudom, koji su bili uručeni istražiteljima Specijalnog suda za zločine OVK, izjavio je danas prištinski advokat Tom Gaši.

Gaši je za portal Kosovo online rekao da, nakon dostavljanja dosijea Specijalnog suda Organizaciji ratnih veterana OVK, postoji velika mogućnost uticaja i zastrašivanja zaštićenih svedoka.

"Imam u pismenoj formi potvrdu da su tužioci u Hagu uzeli dokumentaciju. Najverovatnije će u toku istražnih radnji tužilaštvo pokušati da sazna kako je materijal dostavljen Organizaciji bivših veterana OVK, jer tužilaštvo nema nikakvih pravnih razloga da njima dostavi ta dokumenta", kazao je Gaši.

Specijalni sud u Hagu

Sud u Hagu

On je ocenio da će taj slučaj, ukoliko se dokaže da je to materijal Specijalnog tužilaštva, uticati na kredibilitet suda, jer nije bilo nikakvih razloga da ta dokumentacija bude u rukama bilo koga i da Organizacija ratnih veterana OVK nije pod istragom već samo pojedinci.

"Moguće su rizične i pravne posledice za svedoke ukoliko se njihova imena objave. Ne bi trebalo i zakonom je zabranjeno da se objavljuju imena svedoka. Svi svedoci moraju dobrovoljno da daju izjave, a ne da se njihova imena objave pre početka suđenja", rekao je Gaši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

buki

08.09.2020. 22:58

Захваљујући хашком руглу од суда, и ови сведоци ће завршити као они са суђења Харадинају, који су сви до последњег убијени. Свет са оваквим злом на власти не може опстати, само је питање када и која ће катаклизма уништити планету.

deda

09.09.2020. 07:54

Srbija treba stalno da pise i potencira stvari koje su se desavale u Hagu.Kako je moguce da Hag strogo poverljiva dokumenta dostavi siptarima.Ocigledno ih stite i cuvaju svoju kozu da istina ne izadje na videlo.Isto da nestanu dokazi o zutoj kuci je smesno jer to je sve planski radjeno.Hag je banditski sud.