UVEDEN ELEKTRONSKI PEČAT: Štambilj ipak ostaje za neke poslove

Tanjug

13. 05. 2021. u 19:32

SKUPŠTINA Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o pečatu državnih i drugih organa, koje predviđaju uspostavljanje kvalifikovanog elektronskog pečata, a čime bi trebalo da se poveća efikasnost javne uprave.

УВЕДЕН ЕЛЕКТРОНСКИ ПЕЧАТ: Штамбиљ ипак остаје за неке послове

Foto: V. Danilov

Do sada je bio poznat samo pečet u formi otiska koji se neće ukidati, jer se i u našoj, ali i međunarodnoj praksi za pojedine vrste poslova on i dalje koristi.

Izmenama zakona se uređuje namena, sadržina, izgled i upotreba kvalifikovanog elektronskog pečata.

Predviđeno je da će se postupak davanja saglasnosti na sadržinu i izgled pečata odvijati putem elektronske usluge na Portalu eUprava, bez obzira na formu pečata, a rok od tri dana od dana podnošenja urednog zahteva u kojem Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave daje saglasnost nije menjan.

Preko 10.000 organa će sada imati mogućnost da upotrebljavaju i elektronski kvalifikovani pečat.

Skupština je potvrdila i više međunarodnih sporazuma, među kojima je Memoranduma između Vlade Srbije i Vlade Komonvelta Dominike o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Potvrđen je Ugovor između Srbije i Argentine o izručenju, zatim, o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, te o transferu osuđenih lica i saradnji u izvršenju krivičnih sankcija.

Potvrđen je i Ugovor između Srbije i Belorusije o izručenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)