DEVIZNE REZERVE VEĆE: Na kraju marta iznosile 14.275,5 miliona evra

B. Ca.

12. 04. 2021. u 16:01

BRUTO devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 14.275,5 miliona evra, što je za 852,8 miliona evra više u odnosu na februar.

ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ ВЕЋЕ:  На крају марта износиле 14.275,5 милиона евра

Foto: Depositphotos

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 141 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve, devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju marta iznosile su 11.871,9 miliona evra i za 879,2 miliona evra su povećane u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u martu, rezultat je prvenstveno priliva po osnovu emitovanja dvanaestogodišnje evroobveznice Republike Srbije u evrima - 970,9 miliona evra, do sada najduže ročnosti, na međunarodnom finansijskom tržištu krajem februara, u nominalnom iznosu od milijarde evra po kuponskoj stopi od 1,65 procenata i stopi prinosa 1,92 odsto.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom marta, ostvareni su i po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima - ukupno 88,1 miliona evra. Na povećanje deviznih rezervi u martu dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 157,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 468 miliona evra i bio je za 13 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.525,8 miliona evra.

U martu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u martu kupila i prodala isti iznos deviza - po 45 miliona evra

Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna