Pomor u 60 košnica: Pesticidi potrovali pčele u Slatini

J. Subin

24. 06. 2020. u 09:13

SVAKE godine stotine košnica u Srbiji budu uništene zbog neodgovornog prskanja useva i voćnjaka. Nedavno su stradale pčele u Čačku, a njihov vlasnik sumnja da su otrovane insekticidima. Početkom maja uginule su i pčele "izletnice" u 550 košnica, u Bojniku kod Leskovca i u Sokobanji. Neke su stradale od prskanja uljane repice, a druge od "otrovnog" cveta višnje.

Помор у 60 кошница: Пестициди потровали пчеле у Слатини

Foto: D. Milovanović

Kako je nedavno izjavio čačanski pčelar Dušan Kukić, svih 60 košnica, koje je držao na svojoj parceli u Slatini, potpuno su uništene. Kod njega su uglavnom stradale radilice, koje donose nektar. Šteta koju je pomor pričinio je ogromna, a pomoć je tražio i od inspekcije. Ipak, kako je rekao, velike koristi nije bilo, jer su mu objasnili da mogu da reaguju samo kada uhvati onog ko je to uradio. Njemu ostaje samo da podnese prijavu protiv nepoznate osobe.

Inače, zakonom je zabranjeno tretiranje biljaka kada su u cvetu, preparatima koji su otrovni za pčele. Zbog toga se stalno i apeluje na voćare i ratare da to ne rade, ali, kazne su očigledno blage, kada svake godine imamo veliki pomor. Stručnjaci objašnjavaju da svako uginuće pčela pravi štetu i samim voćarima. Dokazano je da se oprašivanjem pčela povećava prinos uljane repice za 50 odsto, šljive za 72, maline za 81, a višnje za 67 odsto. Pčele često stradaju i od insekticida kojim se prska suncokret. A, njegovim oprašivanjem prinos se povećava za 40 odsto.

KAZNE I MILION

POLjOPRIVREDNICI koji neadekvatno tretiraju biljke i utiču na uginuće pčela mogu da plate kaznu od 35.000 do 50.000 dinara. Kazne za preduzetnike su od 300.000 do 500.000, a firme moraju da plate od 500.000 do milion dinara. Uz to, moraju da nadoknade štetu pčelaru zbog pomora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna