MINISTAR POPOVIĆ PORUČIO IZ DUBAIJA: Srbiji je potrebna nuklearna elektrana

M.Stevanović

18. 01. 2022. u 17:09

NA SVETSKOJ izložbi EKSPO2020 u Dubaiju od 17. do 24. januara održava se Međunarodni samit o nuklearnim tehnologijama ”Rosatom nedelja” na kojem učestvuju brojni državni zvaničnici, rukovodioci kompanija i vodeći svetski stručnjaci i naučnici iz oblasti nuklearnih tehnologija.

МИНИСТАР ПОПОВИЋ ПОРУЧИО ИЗ ДУБАИЈА: Србији је потребна нуклеарна електрана

Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

U svom obraćanju na Međunarodnom samitu o nuklearnim tehnologijama ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je da je nuklearna energija najpouzdaniji, najjeftiniji i najčistiji izvor energije. Jasna poruka koju je ministar poslao sa ovog važnog samita jeste i ta da Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu. 

- Nuklearna energija je najpouzdaniji, najjeftiniji i najčistiji izvor energije. Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom u budućnost - rekao je ministar.

Popović je takođe naveo da će potrebe za strujom u sledećih 15 godina porasti za čak 50 odsto.

- Stabilno snabdevanje električnom energijom je uslov za svaku državu da se ekonomski razvija, da bude nezavisna i slobodna. Najefikasniji način da obezbedimo stabilno i održivo snabdevanje je izgradnja nuklearne elektrane - rekao je Popović.

On je istakao da vetar i sunce ne mogu da zamene nuklearnu energiju, jer nuklearne elektrane rade 365 dana u godini obezbeđujući stabilno i jeftino snabdevanje strujom za privredu i građane. Izgradnja nuklearne elektrane, prema rečima ministra, značajno bi doprinela i povećanju zapošljavanja, jer, kako ističe, na jedno radno mesto u nuklearnoj elektrani dolazi 10 do 15 radnih mesta u povezanim industrijama.

- To su natprosečno plaćena radna mesta i prilika da naše mlade inženjere zadržimo u Srbiji - naveo je Popović.

Popović je izrazio očekivanje da će Srbija u narednom periodu razgovarati sa potencijalnim partnerima u ovom projektu kako bi se postigla najbolja cena i u Srbiju privukle najbolje tehnologije.

Mirnodopska primena nuklearnih tehnologija

U svom obraćanju na panelu u kojem je učestvovao sa velikim brojem renomiranih stručnjaka iz oblasti nuklearne energije i nuklearnih tehnologija, ministar Popović je istakao da je Srbija nakon decenija pauze na najboljem putu da obnovi infrastrukturne potencijale u oblasti mirnodopske primene nuklearnih tehnologija. 

- Zahvaljujući odličnoj saradnji između naše dve zemlje, podršci predsednika Ruske federacije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i bratskim odnosima naša dva naroda, postignut je dogovor o izgradnji Centra za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije, na teritoriji Republike Srbije. 

Foto: M.Stevanović

Moratorijum na gradnju energetskih nuklearnih postrojenja

Ministar je podsetio prisutne na panelu i na to da je bivša Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija još 1989. godine proglasila moratorijum na gradnju energetskih nuklearnih postrojenja, kao i da je taj akt i danas na snazi, jer ga je Srbija nasledila i nije ga menjala. To je, kako kaže, u dobroj meri usporilo sve aktivnosti vezane za nuklearnu tematiku, uključujući istraživanje kako u nauci, tako i u primeni inovativnih nuklearnih tehnologija. 

- Dugoročne posledice te odluke se osećaju i danas, tako da postoji veliki prostor da se prilike u nekim od značajnih primena nuklearnih tehnologija, poput medicine, znatno poprave - naveo je Popović. 

Početak izgradnje Centra za nuklearne tehnologije do kraja godine

Ranije danas Popović je održao bilateralni sastanak sa rukovodstvom ruske državne korporacije Rosatom na kojem se razgovaralo o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije u Srbiji. Ministar je naveo da se početak izgradnje ovog centra očekuje do kraja 2022. godine.

Foto: M.Stevanović

Popović je istakao da će ovaj centar značajno doprineti podizanju kapaciteta Srbije u oblasti medicine, a posebno je značajan za onkološke pacijente koji će kada centar bude izgrađen sve potrebne terapije, koje su se do sada uvozile u Srbiju, moći da imaju u našoj zemlji.

- Centar je značajan i za razvoj srpskih kadrova u oblasti nuklearnih tehnologija u čemu je Srbija nekada prednjačila u Evropi - rekao je Popović.

Nuklearna energija može da spašava živote

U SALI za konferencije na Ruskom paviljonu održan je panel pod nazivom "Neenergetska upotreba nuklearnih tehnologija za suočavanje sa globalnim izazovima".

Učesnici panela diskutovali su o velikoj potrebi za upotrebom nuklearnih tehnologija u neenergetske svrhe, pre sveta medicinske, kako u vreme pandemije, pa sve do primene ovih tehnologija u dijagnostici najtežih onkoloških oboljenja. Konstatovano je da primena nuklearne energije može da spašava živote. 

Takođe, u drugom segmentu panela, učesnici su govorili o primeni nuklearne energije i tehnologija u prosecu skladištenja hrane i iskorenjivanja problema gladi u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!