ŠEST ŽENA UBIJENO OVE GODINE, INSTITUCIJE IMALE PROPUSTE: AŽC upozorava pred Dan sećanja na žrtve nasilja

V. C. S.

10. 05. 2021. u 18:56

OD početka godine partneri ili članovi porodice ubili su, prema pisanju medija, šest žena.

ШЕСТ ЖЕНА УБИЈЕНО ОВЕ ГОДИНЕ, ИНСТИТУЦИЈЕ ИМАЛЕ ПРОПУСТЕ: АЖЦ упозорава пред Дан сећања на жртве насиља

Ilustracija / Foto Depositphotos

Poslednji slučaj u Selakovcu, kod Novog Pazara, pokazao je da je učinilac već vršio nasilje ne samo prema žrtvi, već i prema drugim članovima porodice, da je imao psihičkih problema i bio nekoliko puta hospitalizovan, da je žrtva protiv njega podnela više prijava za nasilje, kao i da je nekoliko puta bio privođen.

- Bliži se 18. maj, Dan sećanja na žene žrtve nasilja, koji ponovo dočekujemo sa poražavajućom statistikom - kažu u Autonomnom ženskom centru. - Posle višedecenijske borbe za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici, porazna je činjenica da je ova žena ubijena nakon što se nekoliko puta obraćala za pomoć nadležnim insitucijama, da su postojali indikatori koji su mogli ukazati da će doći do smrtnog ishoda i da sve to nije dovelo do toga da njeno ubistvo bude sprečeno. Zahtevamo da se neodložno izvrši kontrola postupanja nadležnih institucija u ovom i svim drugim slučajevima gde su postojale ranije prijave nasilja, da se utvrdi da li je bilo propusta i kazne odgovorni.

U AŽC se pitaju da li su prethodno prijavljivani događaji nasilja bili razmatrani na sastancima Grupe za koordinaciju i saradnju, kako su procenjeni bezbednosni rizici u konkretnom slučaju i koje mere su preduzete da bi se ova žena zaštitila. Otvoreno je i pitanje da li se posle druge prijave za nasilje u porodici pribeglo oštrijim merama i da li su prilikom bezbednosnih procena konsultovani psihijatri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)