U PLANU GRADNJA I REKONSTRUKCIJA 15 FAKULTETA: Sredstva su već odobrena, vreme je za modernizaciju

Novosti online

17. 04. 2021. u 15:00

PORED budžetskih sredstava za potrebe obrazovnog sistema, Ministarstvo prosvete pronalazi nova sredstva za realizaciju novih projekata. Pregovara se sa Razvojnom bankom Saveta Evrope o kreditu od 95 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju petnaest fakulteta. Među njima je i Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Institut za botaniku i botaničku baštu "Jevremovac".

У ПЛАНУ ГРАДЊА И РЕКОНСТРУКЦИЈА 15 ФАКУЛТЕТА: Средства су већ одобрена, време је за модернизацију

Foto: M. Anđela

Nova zgrada Biološkog fakulteta trebalo bi da se nađe u Kumodražu, uz Torlak i Farmaceutski fakultet, u okviru kampusa biomedicinskih fakulteta.

- Očekujemo da naši studenti koji sada osnivaju kompanije u drugim zemljama mogu to da rade i ovde. Bioekonomija, molekularna biologija. Uslovi u kojima radi fakultet su uslovi iz 19. veka, objekti, zgrade, sad smo u 21. veku i mislim da je namera da se zaista sve to završi - kaže prof. Željko Tomanović, dekan Bilološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Radiće se na petnaest projekata, odnosno na modernizaciji petnaest fakulteta.

- Sredstva su već odobrena, ali će ugovor biti potpisan i sredstva na raspolaganju u četvrtom kvartalu sa Bankom saveta Evrope za kredit od 95 miliona evra - rekao je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja .

Ono što je važno, kaže ministar, jeste to da se pored Biološkog fakulteta završi i privede kraju vizitorski centar ili prirodnjački centar koji je započet sa gradnjom 1995. ili 1996. godine. Centar će nositi Pančićevo ime.

Biološki fakultet pohađa 1.600 studenata, a nastavu, kada nije onlajn, pohađaju na četiri lokacije.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma