VITAMINI SU KLJUČNI U PREVENCIJI I BORBI PROTIV KORONE: Dr Škodrić objasnila- evo koji doprinose izlečenju, a koji smanjenju smrtnosti

Tanjug

09. 04. 2021. u 23:32

DIREKTORKA Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da su trenutno sve apoteke snadbevene potrebnim količinama vitamina, kao i da RFZO redovno snadbeva sve zdravstvene ustanove od početka pandemije.

ВИТАМИНИ СУ КЉУЧНИ У ПРЕВЕНЦИЈИ И БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Др Шкодрић објаснила- ево који доприносе излечењу, а који смањењу смртности

Foto: Privatna arhiva

- Sreća je da imamo domaće proizvođače koji su uvećali proizvodnju za 10 puta, dok istovremeno proizvode vitamine i za zemlje regiona, pa i za dosta evropskih zemalja. Oni su zaista opterećeni, ali je izuzetno važno da se, kao društveno odgovorne kompanije, trude i uspevaju da vitamina bude apsolutno dovoljno - rekla je ona za TV Vesti.

Govoreći o kritikama na račun podele vitamina najstarijim građanima, direktorka RFZO je rekla da su u nabavku bili uključeni apsolutno svi proizvođači iz Srbije, osim Hemofarma, koji nije želeo da učestvuje, te da sa, medicinskog i pravnog stanovišta, u tenderu nema ništa sporno. Objasnila je da je od devet firmi, jedna nosilac, kako bi se posao što brže realuzovao, a vitamini što pre bili dostupni najstarijim građanima koji su pokazali najveću disciplinu već na samom početku pandemije, a koji su i naročito osetljivi. Kako je dodala, cena po kojoj su lekovi nabavljeni je nabavna, te nema govora o bilo kakvoj zaradi kako za državu, tako i kompanije koje su ovim postupkom još jednom pokazale veliku društvenu odgovornost.

Ona je istakla je da su vitamini izuzetno važni kod svih starosnih grupa u odbrani protiv virusne infekcije, a naročito u borbi protiv virusa kovid - 19, posebno na proleće kada je imuni sistem na najnižem stadijumu.

Govoreći o konkretnim vitaminima koje je preporučljivo koristiti u zaštiti od obolevanja korona virusom, direktorka RFZO podsetila je da su u pitanju vitamini D, C i cink, za koje je povrđena efikasnost, a RFZO snadbeva sve ustanove od početka epidemije vitaminima koji se koriste kroz infuzije, pored lekova za Covid - 19.

- “Već je poznato, kada pričamo o korona virusu, koji su vitamini najvažniji. Kliničke studije su pokazale da vitamin D, prilikom redovnog korišćenja, doprinosi izlečenju u 90 odsto slučajeva, dok kod već obolelih doprinosi smanjenju smrtnog ishoda u čak 70 odsto slučajeva - rekla je ona.

Kada je reč o cinku, kako je objasnila, on se uzima u tačno definisanoj gramaži, posebno određenoj za decu i odrasle uz povremene pauze, ali je takođe od izuzetne važnosti na proleće kada je imunitet oslabljen.

Isti slučaj je i sa vitaminom D, koji se koristi u propisanim jedinicama, dok kod vitamina C ne može doći do hipervitaminoze, zaključila je Radojević Škodrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Goran Bras

10.04.2021. 09:33

Odlično i ja sam kao doktor od samog početka upozoravao na važnost vit.D3 ali pouzdano znam da u bolnicama dugo nisu u protokolu bili zastupljeni vitamini a ni merenje nivoa jer nije dovoljno samo terapiski primeniti bez kontrole nivoa u plazmi .Sada je interesantno ko će biti kriv za onoliko mrtvih kod kojih nije merenn nivo vit.D3 i suplementiran tokom bolesti !