USKORO MILION LJUDI SA OBE DOZE VAKCINE: U poslednja 24 sata novih 4.687 obolelih i 31 preminuo

E. V. N.

21. 03. 2021. u 06:00

SRBIJA se približava broju od milion građana koji će primiti obe doze vakcine protiv virusa korona.

УСКОРО МИЛИОН ЉУДИ СА ОБЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ: У последња 24 сата нових 4.687 оболелих и 31 преминуо

Foto Tanjug

Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) do sada je prijavljeno 626 slučajeva neželjenih reakcija posle primanja cepiva. Iz agencije poručuju da su vakcine izuzetno bezbedne, ali i efikasne, i ističu da je prelomni trenutak da se građani vakcinišu.

I dok vakicinacija hvata pun zalet, jučerašnje brojke govore da se virus ne smiruje. Od 14.866 testiranih građana bilo je 4.687 pozitivnih. Tokom 24 sata preminuo je 31 oboleli. Na bolnilčkom lečenju je 5.414 pacijenata, od kojih je 230 njih na respiratorima. Najviše novih slučajeva je u Beogradu - 1.392, sledi Novi Sad sa 289 novih infekcija, Niš - 275, Kragujevac - 165 i Kraljevo - 145.

Prema rečima Pavla Zelića, iz ALIMS, niko od građana koji su primili vakcinu "Astra-Zeneke" nije imao embolijske ili trombolitičke poremećaje, opstrukcije i prekid protoka krvi kroz krvne sudove, koji su izazvali zabrinutost u EU.

- Imamo 200 prijavljenih slučajeva neželjenih reakcija na "Fajzerovu" vakcinu, 224 na "Sinofarmovu", 118 na rusku i 82 na "Astra-Zenekinu", dok kod dva slučaja nismo mogli da definišemo koja je vakcina - rekao je Zelić. - Sve su to bile uobičajeno blage reakcije - bol na mestu uboda, otok, malaksalost, povišena temperatura. Ništa što bi nas zabrinulo.

Foto Tanjug

On ističe da su zabeležne četiri teže neželjene reakcije, koje se dovode u vezu sa imunizacijom. Građani koji su zbog toga bili u bolnicama sada su dobro, tako da dugotrajnih posledica nije bilo.

- Posebno nas raduje što se pokazalo da su vakcine, i pored onoga što se govorilo da su brzo razvijene, izuzetno bezbedne, ali i efikasne - rekao je Zelić. - Ovo je prelomni trenutak u vakcinaciji i svi treba da se vakcinišemo. Vakcine sprečavaju dve ključne posledice - hospitalizaciju i smrt.

Pripadnci MUP u Zrenjaninu uhapsili su B. B. (26) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Prilikom kontorole u neprijavljenom ugostiteljskom objektu u vlasništvu osumnjičenog, u petak uveče je zatečeno deset osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju