"ĐAVO JE ODNEO ŠALU" Profesor Kočović otkrio šta nas čeka u narednih mesec dana

Novosti online

07. 03. 2021. u 09:55

ЂАВО ЈЕ ОДНЕО ШАЛУ Професор Кочовић открио шта нас чека у наредних месец дана

Foto: Jutjub/Printskrin

SRBIJA je obrnula jedan krug, prošla je jedna godina i mi smo sada u trećem talasu koji traje najduže, tačnije 173 dana, a situaciju smo pratili iz dana u dan - rekao je profesor Petar Kočović.

On je objasnio da je broj novozaraženih počeo da raste 14. decembra, te da smo od nekog "normalnog pada malo odstupili, pa još malo, pa se to sve nagomilalo".

- Đavo je onda odneo šalu i završilo se zimovanjima i okupljanjima. Ono što treba da znamo i što je pokazano svuda u svetu je da ako je rast blag, blag je i pad - objasnio je profesor informacionih tehnologija Petar Kočović koji sa svojim timom uz pomoć matematičkih modela i formula prati kretanje pandemije korone u celom svetu.

Dodao je da ovaj "podtalas" traje oko 45 dana i još nije završen.

- Trajaće još neko vreme pa da se vratimo na situaciju od 1.300 novozaraženih. Prve greške smo napravili 14. decembra, pa se onda nagomilalo, a 29. januara se video uticaj zimovanja i okupljanja - objasnio je on. 

SRBIJA-6.3.2021-Covid-19

Objavljuje Petar KocovicSubota, 6. ožujka 2021.

O VAKCINACIJI

Profesor je istakao i da ukoliko nastavimo sa tempom vakcinacije od 0,2 odsto u narednih 30 dana imaćemo 15 odsto vakcinisanih, tačnije sve ukupno oko 30 odsto, što je i dalje malo.

- Ostaje ovih 60 odsto koje treba vakcinisati, imamo veliki prostor za delovanje, videćemo kako će lepo vreme da utiče na broj novozaraženih jer je i otvoren prostor sa puno ljudi mesto gde se virus brzo širi - rekao je on pa nastavio: 

- U Srbiji smo na 15 odsto vakcinisanih, a broj zaraženih poslednjih mesec dana raste. Treba da budemo barem na 50 odsto vakcinisanih da bi bili mirniji. Dnevno imamo od 0,2 odsto vakcinisanih, a do tih 50 odsto treba nam još pet, šest meseci da prođe da bi bili bezbedni - kazao je prof. Kočović gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

Dodao je i da su pojedini građani bili neoprezni posle prve doze vakcine, zarazili se, pa sada ne mogu da prime drugu dozu. 

Smatra i da mere tokom vikenda nisu bile dovoljne, ali da se nada da će malo da ublaže situaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)