"ĐAVO JE ODNEO ŠALU" Profesor Kočović otkrio šta nas čeka u narednih mesec dana

Novosti online

07. 03. 2021. u 09:55

SRBIJA je obrnula jedan krug, prošla je jedna godina i mi smo sada u trećem talasu koji traje najduže, tačnije 173 dana, a situaciju smo pratili iz dana u dan - rekao je profesor Petar Kočović.

ЂАВО ЈЕ ОДНЕО ШАЛУ Професор Кочовић открио шта нас чека у наредних месец дана

Foto: Jutjub/Printskrin

On je objasnio da je broj novozaraženih počeo da raste 14. decembra, te da smo od nekog "normalnog pada malo odstupili, pa još malo, pa se to sve nagomilalo".

- Đavo je onda odneo šalu i završilo se zimovanjima i okupljanjima. Ono što treba da znamo i što je pokazano svuda u svetu je da ako je rast blag, blag je i pad - objasnio je profesor informacionih tehnologija Petar Kočović koji sa svojim timom uz pomoć matematičkih modela i formula prati kretanje pandemije korone u celom svetu.

Dodao je da ovaj "podtalas" traje oko 45 dana i još nije završen.

- Trajaće još neko vreme pa da se vratimo na situaciju od 1.300 novozaraženih. Prve greške smo napravili 14. decembra, pa se onda nagomilalo, a 29. januara se video uticaj zimovanja i okupljanja - objasnio je on. 

SRBIJA-6.3.2021-Covid-19

Objavljuje Petar KocovicSubota, 6. ožujka 2021.

O VAKCINACIJI

Profesor je istakao i da ukoliko nastavimo sa tempom vakcinacije od 0,2 odsto u narednih 30 dana imaćemo 15 odsto vakcinisanih, tačnije sve ukupno oko 30 odsto, što je i dalje malo.

- Ostaje ovih 60 odsto koje treba vakcinisati, imamo veliki prostor za delovanje, videćemo kako će lepo vreme da utiče na broj novozaraženih jer je i otvoren prostor sa puno ljudi mesto gde se virus brzo širi - rekao je on pa nastavio: 

- U Srbiji smo na 15 odsto vakcinisanih, a broj zaraženih poslednjih mesec dana raste. Treba da budemo barem na 50 odsto vakcinisanih da bi bili mirniji. Dnevno imamo od 0,2 odsto vakcinisanih, a do tih 50 odsto treba nam još pet, šest meseci da prođe da bi bili bezbedni - kazao je prof. Kočović gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

Dodao je i da su pojedini građani bili neoprezni posle prve doze vakcine, zarazili se, pa sada ne mogu da prime drugu dozu. 

Smatra i da mere tokom vikenda nisu bile dovoljne, ali da se nada da će malo da ublaže situaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)