REFERENDUM O KOSOVU JE BIO 1389. GODINE: Patrijarh Porfirije dao jasan odgovor na najvažnije pitanje za Srbe

Novosti online

02. 03. 2021. u 21:47

РЕФЕРЕНДУМ О КОСОВУ ЈЕ БИО 1389. ГОДИНЕ: Патријарх Порфирије дао јасан одговор на најважније питање за Србе

Foto: P. Milošević/Tanjug/Zoran Žestić/AP Photo/Darko Vojinović

PATRIJARH srpski Porfirije gostovao je večeras u emisiji "Upitnik" na Javnom servisu, gde je u jednom trenutku razgovarano o Kosovu i Metohiji.

Na kratko pitanje voditeljke da li je Kosovo i dalje deo Srbije, patrijarh je dao potpuno jasan odgovor.

- Mislim da tu ne postoji nikakva dilema. Fizički, u ovom trenutku naša država nije dole prisutna u punom smislu te reči, ali suštinski Kosovo je deo Srbije. A stav crkve je toliko puta izrečen da bi sve što bih ja rekao bilo suvišno. Ako tako mogu da kažem, referendum o Kosovu je izvršen 1389. godine na Vidovdan - rekao je patrijarh.

Patrijarh je istakao da je Kosovo za nas kivot prepun moštiju svetaca, i da ne predstavlja samo geopolitičko pitanje za Srbiju, već pitanje našeg identiteta.

- Ja sam potpuno siguran da bez obzira na realpolitičke okolnosti koje nam nisu ni najmanje naklonjene, naša država čini sve diplomatskim i strateškim metodama kako bi se pre svega sačuvao mir na toj teritoriji i kako bi se učinilo najviše što može za dobrobit našeg naroda - rekao je poglavar SPC.

On je citirao reči blaženopočivšeg patrijarha Irineja, koji je rekao da ako nešto poklonimo to nikada ne možemo vratiti, ali oteto uvek može biti vraćeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Mudrost

02.03.2021. 22:05

Neizmerno hvala Patrijarhu na jasnoj poruci svom narodu ,Vladi Srbije i svetskoj javnosti.Ono sto se ocekuje od Patrijarha kad je u pitanju Kosovo jeste da jasno iznesu svoj stav ,sto do sad crkva nije iskazala ,kako,kada i na koji izvodljiv nacin se moze povratiti okupirano Kosovo.

Di

02.03.2021. 22:44

Po pitanju Kosova moramo biti istrajni kao sto su nasi preci bili. Oni su cekali vjekovima na oslobodjenje i docekali su ga. Dace Bog da i mi docekamo.

Slobodan

02.03.2021. 23:35

Наше је да верујемо у Бога, а ка Њему треба да нас предводи наш Патријарх. Све је лепо рекао и изјавио, нема шта да се дода. Косово и Метохија је наша душа...