MIJAČ I MARKOVIĆ KANDIDATI ZA SANU: Za predstojeće izbore novih članova u Akademiju stiglo 58 predloga, najviše za umetnike

E. V. N.

06. 02. 2021. u 11:00

REDITELjI Dejan Mijač i Goran Marković, scenografi Miodrag Tabački samo su neki od 15 kandidata koji su predloženi za dopisine članove na Odeljenju umetnosti SANU, koje je prošlogodišnjom promenom Statuta od Odeljenja likovne i muzičke umetnosti preimenovano u Odeljenje umetnosti.

МИЈАЧ И МАРКОВИЋ КАНДИДАТИ ЗА САНУ: За предстојеће изборе нових чланова у Академију стигло 58 предлога, највише за уметнике

Foto Z. Jovanović

Kako "Novosti" saznaju, za Mijača su stigle dve prijave, od kojih jedna od Udruženja dramskih umetnika Srbije, dok je Tabački kandidat Fakulteta dramskih umetnosti.

Među kandidatima za ovo odeljenje su, nezvanično, i kompozitori Ivana Stefanović, Srđan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić.

Za ulazak u Odeljenje društvenih nauka, kako saznajemo, boriće se filozof Ilija Marić, etnolog Bojan Jovanović, sociolog Dragoljub Đorđević i demograf Mirjana Rašović. Za Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke Naučno-nastavno veće Mašinskog fakulteta predložilo je prof. dr Miodraga Spalevića.

Inače, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti novinarima je u petak predstavljeno kako teče izborni proces, a akademik Antonije Đorđević, koji je i predsednik Komisije za praćenje izbora, naveo je da je do kraja januara stiglo ukupno 58 imena koja su predložena od institucija sa strane - fakulteta, instituta, univerziteta...

- Za Odeljenje umetnosti stiglo je 15 predloga, Odeljenje medicinskih nauka 13, Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke 9, Odeljenje hemijskih i bioloških nauka 7, Odeljenje tehničkih nauka 6, Odeljenje društvenih nauka 5, Odeljenje jezika i književnosti tri, dok za Odeljenje istorijskih nauka nije predložen nijedan kandidat - nabrojao je akademik Đorđević.

On je naveo da je broj predloga nešto manji nego u prethodnim izbornim ciklusima, a kako predlozi još nisu prošli proveru Komisije, koja ima nadležnost da odbaci one koji nisu validni, konačan broj će biti manji.

Nakon što ove predloge pogleda Komisija za praćenje izbora, oni će, do kraja februara, biti dostavljeni odeljenjima. Tokom marta i aprila odeljenja i ogranci formiraju svoje predloge, a potom se svi predlozi vraćaju na glasanje odeljenjima, koji u izbornom procesu imaju veoma važnu ulogu.

Taj, prvi krug glasanja, završava se do kraja maja, a u junu se predlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu na glasanju u Odeljenjima prosleđuju Predsedništvu. Potom će, u septembru, sa tim rezultatima biti upoznata javnost, te će tri nedelje trajati rok za dostavljanje primedbi. Konačno, tokom oktobra će se svi članovi SANU upoznati sa predlozima koji su prošli glasanje, a glavni izbori će se održati 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU.

Akademik Zoran Knežević, generalni sekretar SANU, podsetio je da su izbori za članove SANU jedna od najvažnijih aktivnosti u tekućoj godini. Biraju se redovni, dopisni i inostrani članovi akademije.

ISTORIČARE BIRAJU IZNUTRA

ZA odeljenje istorijskih nauka nije stigao nijedan predlog sa strane za dopisne članove, a akademik Vasilije Krestić kaže za "Novosti" da će odeljenje kroz redovnu proceduru doći do kandidata za buduće dopisne članove. Do sada se, ističe naš sagovornik, pominjalo desetak imena, a nekolicina će dobiti dovoljan broj glasova kako bi njihova imena otišla na Skupštinu SANU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)