OGLASIO SE NAKON VESTI O POPUŠTANJU MERA: Dr Tiodorović otkrio kada će biti ukinuta ograničenja

Novosti online

02. 02. 2021. u 14:10

EPIDEMIOLOG prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba kaže da je protiv popuštanja mera jer raste broj prvih pregleda u kovid ambulantama. Popuštanje treba da se desi kada dnevno budemo imali trocifren broj zaraženih, navodi on.

ОГЛАСИО СЕ НАКОН ВЕСТИ О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Др Тиодоровић открио када ће бити укинута ограничења

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

– Blago raste broj prvih pregleda i u kovid ambulantama i u novim kovid bolnicama. To znači i da blago raste broj ljudi koji imaju izraženu kliničku sliku, čim su morali da se jave, nisu asimptomatski slučajevi. Po dnevnom bilansu se vidi još veliki broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih. To varira od dana do dana, ali je od 16 do 25 odsto zaraženih od testiranih, nekada čak i trećina – ističe prof. Tiodorović.

On naglašava da smo prethodnog dana imali i blagi porast broja zaraženih u odnosu na dan ranije, te da nije vreme za popuštanje.

– Nisam za popuštanje mera, još uvek nije došlo vreme za to. Ako budemo imali bitno pozitivno kretanje, ako se smanji broj prvih pregleda, možemo o tome razmišljati. Pozitivnih mora da bude trocifren broj u danu pa da popuštamo mere – kaže Tiodorović i dodaje da i vakcinacija treba da ide jednako dobrim tempom kao do sada.

Inače, neki mediji danas su najavili da će od Sretenja kafići raditi do 22 sata, i da je Krizni štab spreman da neke mere popusti sredinom februara. Ipak, sam Branislav Tiodorović je protiv toga.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 10.471 osoba, od kojih je pozitivno 1.739 , dok je, nažalost 18 osoba preminulo. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 145 pacijenata.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna