VOJNI ROK U SRBIJI: Ovo su svi detalji moguće obuke, a jedno pitanje se nameće kao ključno

R. DRAGOVIĆ

30. 01. 2021. u 10:00

VOJNI rok, ukoliko država donese odluku da odmrzne obavezu služenja vojske obustavljenu 2011. godine, trajaće najkraće tri, a najduže osam meseci. Mladići bi za vreme provedeno u kasarnama primali određenu naknadu, a uživali bi i druge privilegije, poput prednosti prilikom zapošljavanja u državnoj službi. Sve to ne isključuje profesionalni sastav koji bi i ubuduće bio okosnica oružanih snaga.

ВОЈНИ РОК У СРБИЈИ: Ово су сви детаљи могуће обуке, а једно питање се намеће као кључно

Foto arhiva

Ovo je "kostur" analiza na kojima već mesecima radi vrh Vojske Srbije povodom sve glasnijih zahteva da se ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka. U fokusu vojnih stratega je više scenarija, različitog trajanja, obima i cene. Odlukom da mladići ponovo idu u stroj, oružane snage bi trajno rešile pitanje popune jedinica i obučenosti rezervnog sastava, a država bi podigla spremnost građana za odbranu. Sa druge strane, ponovno uvođenje "ročne" vojske koštalo bi državu između 50 i 100 milijardi dinara godišnje.

Metla ili puška

PRIGOVOR savesti kao model za odbijanje služenja vojske i nošenja oružja ustavna je kategorija i svakako će imati svoje mesto i u budućim konceptima vojnog roka. Postoji, međutim, i ideja da služenje otadžbini uz prigovor savesti bude najmanje dva puta duže od vojnog roka i da se obavlja u - komunalnim preduzećima.

Da je vraćanje obaveznog vojnog roka tema kojom se država već bavi potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz jasnu naznaku da će o ovom pitanju biti otvoren i širi društveni dijalog. Vučić je izneo i skicu troškova ovog poduhvata:

ANALIZA Konačnu reč o ovom pitanju država će dati posle javne rasprave, Foto Tanjug

- Samo za obezbeđivanje hrane trebalo bi izdvojiti oko osam milijardi dinara, odnosno 70 miliona evra. Ukoliko bude određeno da regrutima sleduje i naknada, to će dodatno koštati između 1,2 i 1,8 milijardi dinara. To su loše strane ove inicijative. Dobre su, između ostalih, i što bi otvaranjem kasarni i vraćanjem vojske oživela prazna i zamrla mesta u Srbiji.

Prema saznanjima "Novosti", vojni vrh nije saglasan oko trajanja eventualnog vojnog roka - Generalštab, na bazi svog iskustva, zalaže se za period od šest do osam meseci, dok su u Ministarstvu odbrane bliži kraćoj verziji - od tri do četiri meseca.

Anketa

Koliko treba da traje vojni rok u Srbiji?

U TREĆINI EVROPE verni DRŽAVI

OD 40 država u Evropi koje imaju oružane snage, u 14 postoji vojni rok. Na ovom spisku je večno neutralna Švajcarska, zatim Danska, Švedska, kao i Grčka koja je u okviru jačanja oružanih snaga prošle nedelje donela odluku da vojnu obavezu produži sa devet na dvanaest meseci. Većina armija najsnažnijih država na svetu bira kombinovani model, koji uključuje profesionalni, ali i regrutni sastav. Poslednjih godina u Evropi je sve više inicijativa za ponovno uvođenje služenja vojske, čak i u državama koje su od ovog modela odavno odustale.

Zagovornici ponovnog slanja regruta pod opasač u prilog ovoj inicijativi navode da bi vojska time bila jača i brojnija, što nije bez značaja s obzirom na bezbednosne izazove koji postoje u svetu. Oni upozoravaju da će vrlo brzo doći vreme kada će Srbija ostati bez odbrane, jer se rezervni sastav godinama topi.

Foto N. Skenderija

Prosta računica pokazuje da je od 2011. godine, kada je zvanično obustavljena obaveza služenja vojnog roka, Srbija izgubila oko 500.000 pripadnika rezervnog sastava. Ukoliko se ovakav trend nastavi, za deset godina oružane snage imaće dramatičan manjak ljudstva za popunu po ratnoj formaciji.

Stefanović: Služenje otadžbini nije razonoda

MINISTAR odbrane Nebojša Stefanović rekao je juče da Dragan Đilas i njegovi saradnici pokušavaju da obezvrede Vojsku Srbije, kao i da čine sve da ideju o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka obezvrede i obesmisle.

Stefanović je u saopštenju naveo i da idu čak dotle da kažu da je uvođenje vojnog roka populističko i nepotrebno, kao i da se vojni rok služi iz razonode.

Foto N. Skenderija

- "Nikada neću dozvoliti da se neko poigrava sa Vojskom Srbije. Služenje vojnog roka i služenje svojoj otadžbini nije razonoda. To je svetinja i ponos - poručio je Stefanović i ponovio da država još nije donela odluku o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka, ali da je on lično podržava.

Prema podacima Kluba generala i admirala, od 2003. do 2010. u kasarne je upućeno oko 190.000 regruta, što je u proseku oko 22.000 godišnje. Posle obustave obaveznog služenja i uvođenja dobrovoljnog koncepta, za kasarne se prijavilo manje od 10.000 mladića i devojaka. Stanje rezervnog sastava, zbog toga, umanjeno je za oko 180.000 vojnih obveznika. Istovremeno, zbog prekoračenja starosne granice, broj obveznika iz rezervnog sastava smanjen je za više od 350.000 ljudi.

- Profesionalna vojska je skupa, a omogućava delimičnu popunu samo po mirnodopskoj, ne i po ratnoj formaciji - podseća Milomir Miladinović iz Kluba generala i admirala. - Kombinovani sistem koji uključuje i vojnike na služenju vojnog roka neuporedivo je bolji. Idealno je da trećinu sastava čine profesionalci, a ostatak regruti.

Nekadašnji načelnik Vojne akademije penzionisani general Vidosav Kovačević pozdravlja svaku inicijativu za odmrzavanje obaveze služenja vojnog roka i naglašava da je to nacionalno, odbrambeno, a ne ekonomsko pitanje:

- Koliko bi koštalo budžet pitanje je neuporedivo manjeg značaja spram pozitivnih efekata koji bi bili postignuti. Nedopustivo je da zbog jedne pogrešne odluke iz 2011. skoro pola miliona mladih ljudi, u punoj životnoj snazi, nije obučeno da brani sebe, svoju porodicu i svoju državu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Miodrag iz Peći

30.01.2021. 16:07

@Dalibor - Kada te roditelji nisu naučili reda neće ni kaplari. Inače. Tek kada Srbija bude jednonaciona a ne kosada oko 38% stanovništva nisu Srbi i to skoncetrisani u pojedinim delovima (Bošnjaci u Raškoj Oblasti, Albanci u Lapskoj Dolini i Mađari i Hrvati u Vojvodini) koji su skloni separatizmu i uvek su bili u svim ratovima a naročito ovim poslednjim žedni srpske krvi treba izbegavati obuku i naoružanje istih da nam se ne bi dešaval one nemile scene iz Lore, Zagreba, Sarajeva, Tuzle ili postupak onog generala koji je ostavio na stotine tenkova ustašama a Tepić srbski Sinđelić ratnim zločincem. U mojoj Peći jedan nažalost Srbin iz Vrake u Albaniji i koji je oženjen Albankom istovario je pun šleper oružja i municije u svoje dvorište ostavio ga UQK i u njega natovario stvari i nameštaj i tehničku robu koju je pokrao i odvezao za Belegiš kraj Beograda. P. S. Kakav crni klub "Admirala i Generala" njih bi sve u haps jer su sve ratove izgubili i od onakve najviše Srbije veće i od Dušanovog carstva Jugoslavuje sve Srbe smestili u patrljak od Srbije sa gotovo 15% izbeglica i interno raseljenim Srba.

TheSage

30.01.2021. 15:39

Ne sviđa mi se ideja da mladići i devojke, zbog prigovora savesti, vojni rok služe u komunalnim preduzećima. U svakoj kasarni ima toliko komunalnih poslova pa zašto na nivou garnizona ne bi bila formirana posebna jedinica koja bi imala osnovni zadatak svakodnevnog održavanja kasarnskih površina, obavljanja protivpožarne zaštite, pranja i peglanja vojničkog veša i td. Vojnici pod oružjem da se bave obukom a ne da celo leto kose travu po kasarni i vojnim skladištima. A što se tiče uniforme, momci i devojke, sa prigovorom savesti, mogu nositi jednoobrazne plave komplete odela i kombinezona sa jasnim obeležjima da izvršavaju obavezu prema državi.

Zeks

11.02.2021. 20:26

@TheSage - Ja nigde ne pročitah da će devojke da služe vojni rok, samo mladići. Odslužim ja vojni rok, pošteno i časno odradim svoju obavezu prema državi, vrati se kući i nema posla na vidiku. Odem do jedne kasarne u Novom Sadu i podnesem prijavu da budem vojnik po ugovoru. Bio sam dobar vojnik, među najboljima u izviđačima u Nišu septembarska klasa 2006. sa dobrim preporukama, očekivao sam da budem primljen. Medjutim stigne mi odbijenica i tu navedeno ko je primljen, 4 muškaraca i 4 cura. Još uvek kući čuvam tu odbijenica da ako me pozovu u neke rezervne sastave da im to priloži kao moje odbijanje da se odazovem državi. Moj klasić isto tako podneo da se aktivira i isto ga odbiju i dečko ode u legiji stranaca i prime ga bez problema. Izvinite na dugačkom postu, sve najbolje i uuuaaa za služenje vojnog roka

Prastari vojnik

30.01.2021. 16:16

A devojke,šta sa njima?Šta je sa,toliko nametljivom,"rodnom ravnopravnošću"?U Skupštini je pola žena,hajde da vas čujemo sad!Ako je OBAVEZA,onda je obaveza za SVE-RAVNOPRAVNO!!!Nije obuka,rano ustajanje i nošenje puške uopšte teško.Ravnopravnost za SVE!!!

Desimir Vasković

30.01.2021. 17:35

Vojni rok se služi da bi se svaki sposoban, punoletan građanin odužio domovini i bio osposobljen da u svakom momentu stane na branik otadžbine. Sadrži tri celine: -osnovna obuka regruta 3 meseca -obuka po uskoj specijalnosti roda vojske3 meseca - uvežbavanje sa ostalim rodovima vojske 3 meseca - završna vežba sa ocenom obučenosti vojnika 15 dana

Jon

30.01.2021. 17:39

Treba da traje 6 meseci i da bude plaćen i radni staž. Svo vreme obuka, ne metlanje po krugu, ne pomoćni neki radovi, već pucanje, svaki da ispali 10 metka jedinačno, 50 rafalno,, tazvi vidodi I rodovi vojske, posebno tenkovski jedinice, rvpvo, hemijsko biološka vojska.

Milan

30.01.2021. 18:13

Bravo, odavno je trebalo vratiti sluzenje vojnog roka. Umesto da se drogiraju, piju i da se biju, ne znajuci ni krevet da zategnu, kasno lezu a rano ustaju, vreme je da se danasnji mladici dovedu u red. Samo ostati dosledni i uvesti minimum 3 meseca obuke i 3 meseca rada.

LJubiša

30.01.2021. 23:49

Što se tiče trajanja vojnog roka, izuzeo bi 63. padbr. Naime, smatram da bi oni koji žele da služe vojni rok u 63. padbr. budu spremni na služenje od najmanje 12 meseci. To iz razloga da padobranac bude potpuno obučen i pređe svu obuku kako bi dorastao tom pozivu, treba da ima i obuku kroz sva godišnja doba, pored skokova za zvanje; obuka u zimskim uslovima (skijanje i preživljavanje), veranje, forsiranje reke,... I tu bi stao. Htedoh reći, ako bi služio 6 meseci u padbr. a bude recimo oktobarska klasa, ništa od obuke leti (forsiranje reke, veranje, obuka u ishrani u prirodi i sl). Ako pak bude martovska klasa, ništa od obuke u zimskim uslovima. Mislim da je dovoljno da se iz ovih razloga izuzmu oni koji bi da služe u 63. padbr. Isto bi bilo i za 72. brigadu za spec. namene. Eto te dve jedinice bi MORALO izuzeti iz "ograničenog" trajanja služenja redovnog vojnog roka za ostale jedinice. Naravno, ko želi da bude u specijalno jedinici (63. i 72.) dolazi dobrovoljno i prihvata da vojni rok služi 12 pa čak i 15 meseci.

Gogi

31.01.2021. 01:17

U vojsku svi po 6 meseci!Tamo da im se lepo ispere mozak od gluposti,nasilja,nekulture i lezanja u krevetu po veo dan!Disciplina i obaveza!A ne da zevaju u prazno i prave gluposti!

Žarko

31.01.2021. 09:21

Radim u toj istoj vojsci, profesionalno i nikakvu razliku ne vidim između profesionalnog vojnika i vojnika na redovnom služenju vojnog roka. Profesionalni vojnik je skuplji zbog plate, zdravstvenog osiguranja njega i porodice itd. Vojnik na redovnom služenju vojnog roka isto ima obuku kao i profesionalni vojnik, na svaka tri, četiri meseca i isto košta, plata mu ne mnogo manja, zdravstvo je svedeno samo na njega ne i na porodicu, a hrana, gde ima za jednog ima i za troje, pasulj je uvek prolazio u vojsci, a ne ko danas što izmišljaju kojekakve pečurke npr.