KOLIKO JAK ZEMLJOTRES BI MOGAO DA POGODI SRBIJU? Seizmolog otkriva - tada nemate kontrolu nad telom

Novosti online

30. 12. 2020. u 10:48

SEIZMOLOŠKINjA Slavica Radovanović izjavila je danas da je hrvatsko područje trusnije od srpskog i da je maksimalna magnituda zemljotresa koji bi mogao da pogodio Srbiju iznos šest.

КОЛИКО ЈАК ЗЕМЉОТРЕС БИ МОГАО ДА ПОГОДИ СРБИЈУ? Сеизмолог открива - тада немате контролу над телом

Foto: Printscreen/Depositphotos

- Nemojte da vam to izgleda malo. U centralnoj Srbiji su registrovani zemljotresi magnitude 5,9 - poručila je ona.

Komentarišući jučerašnje potrese u Hrvatskoj ona je objasnila kako je došlo do potresa.

- Svi seizmolozi koji prate situaciju u našem regionu su se pitali kako su se dogodila dva zemljotresa magnitute pet, a da posle njih nije usledila serija naknadnih udara. To navodi na sumnju da se može, u nekom vremenskom periodu, dogoditi taj glavni udar koji ima visoku magnitutu – često jednu, do jednu i po jedinicu po Rihteru veću od prethodnih. Na novih pet, kad dodate to, dobićete ovaj zemljotres koji je juče bio glavni. Međutim, niko nije mogao da kaže da će se to dogoditi odmah sutradan - rekla je ona.

Prema njenim rečima, zemljotres od pre dva dana je bio uvodni udar, dok je jutrošnje podrhtavanje tla, nakon jučerašnjeg razornog zemljotresa, zapravo smirivanje.

- To je jedan stvarno jak zemljotres. Vi kod takvog podrhtavanja tla gubite ravnotežu, ne možete da izađete iz stana, iz automobila. Na 6,2 Rihtera vi nemate kontrolu nad svojim telom - navodi ona.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna