SNEG I ZAHLAĐENJE ZA PRAZNIKE? U Srbiju stiže jak ciklon, nagla promena vremena pogodiće celu Evropu

Novosti online

27. 12. 2020. u 20:44

IZNAD severozapadne Evrope nalazi se centar veoma snažnog i dubokog ciklona. Centar ciklona nalazi se malo severnije od Britanskih ostrva i Škotske, a vrednost pritiska opala je i na manje 948 mb.

СНЕГ И ЗАХЛАЂЕЊЕ ЗА ПРАЗНИКЕ? У Србију стиже јак циклон, нагла промена времена погодиће целу Европу

Foto: Printskrin

Ciklon je toliko snažan i izražen da je prečnika preko 1000 km I zahvata celu severni i zapadnu Evropu, a tokom ponedeljka zahvatiće veći deo Evrope, a svojim perifernim delom i naše područje, pa se usled veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska očekuju jaki i olujni južni vetrovi, a na planinama zapadne i jugozapadne Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore očekuju se i orkanskim jugozapadni vetrovi sa udarima preko 120 km/h, pa će postojati mogućnost od materijalne štete.

Snažna južna strujanja usloviće i priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike i sa Mediterana a očekuju se i česta prolazna naoblačenja sa kišom. U oblasti Jadrana i na zapadu i jugozapadu Balkana očekuju se veoma obilne padavine, lokalno i preko 100 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno na padinama Dinarida okrenutim Jadranu i preko 200 mm. Očekuje se i naglo otapanje snega, pa će postojati opasnost i od poplava.

Inače, ovaj snažan ciklon doneo je severozapadnoj i zapadnoj Evropi orkansku oluju sa vetrovima i preko 120 km/h, sa obilnim padavinama i veoma visokim talasima, a na udaru orkana našla su se Britanska ostrva, zemlje Beneluksa, Fransuska i Skandinavija. Moguće su poplave, a na planinama I ogromni nanosi snega i lavine.

Ovaj ciklon delovaće na vreme u Srbiji i region narednih dana, a danas smo pod uticajem ciklona sa juga Italije i juga Jadrana, pa nas očekuje relativno hladna vazdušna masa, uz kišu, susnežicu i sneg. Već od sutra osetno toplije, a temperature narednih dana i do 15-16°

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a