PROTEST ISPRED KPZ NIŠ: Porodice osuđenika nezadovoljne zdravstvenom situacijom u zatvoru

V.C.S.

21. 12. 2020. u 17:42

UDRUŽENjE za postpenalni prihvat osuđenih lica "Novi početak" pridružiće se sutra članovima porodica osuđenika na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Niš, ispred ovog zavoda, na skupu podrške, tačno u podne. Kako navode, ovo nije politički, već isključivo skup podrške, budući da su zatvorenici i njihove porodice ciljna grupa kojoj pomažu.

ПРОТЕСТ ИСПРЕД КПЗ НИШ: Породице осуђеника незадовољне здравственом ситуацијом у затвору

Foto: D. Mišić

- Osećamo moralnu i profesionalnu obavezu da se odazovemo pozivu koje su nam porodice uputile, i da ovaj mirani skup podržimo, s obzirom da je cilj skretanje pažnje javnosti i institucija na nepovoljan položaj zatvorenika u okolnostima pandemije virusa kovid 19. Zabrinute majke, sestre, roditelji i deca zatvorenika već nekoliko nedelja kontaktiraju naše Udruženje, druge organizacije za zaštitu ljudskih prava i državne institucije, sa molbom za pomoć na polju zdravstvene zaštite. Kako navode, pojedinci iz uprava zatvora ne poštuju protokole koje su ustanovili Vlada i Krizni štab, a koji se tiču formiranja izolacionog bloka, strogog razdvajanja sumnjivih na kovid, zaraženih i zdravih, snabdevenost lekovima i zaštitnim sredstvima. Testiranje zatvorenika je svedeno na minimum, a posete ograničene ili potpuno ukinute - kažu u Udruženju.

Udruženje se obratilo i predsedniku države, tražeći donošenje Zakona o amnestiji da bi se rasteretili zatvori. Iz Kabineta su ih, dopisom od 4. decembra, uputili na Ministarstvo pravde, koje će razmotriti ovaj predlog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)