AKO DOBIJETE VAKCINU, NISTE ODMAH IMUNI NA VIRUS: Profesorka Kuljić-Kapulica objašnjava zašto treba nositi masku i nakon vakcinisanja

Novosti onlajn

08. 12. 2020. u 22:45

VELIKA Britanija je prva zapadna zemlja koja je danas počela sa vakcinacijom stanovništva protiv kovida, vakcinom kompanija Fajzer i Biontek, koju je kao prva osoba na svetu primila devedesetogodišnja Margaret Kinan iz Severne Irske. Šta o vakcinaciji kaže čuvena profesorka Nada Kuljić-Kapulica?

АКО ДОБИЈЕТЕ ВАКЦИНУ, НИСТЕ ОДМАХ ИМУНИ НА ВИРУС: Професорка Куљић-Капулица објашњава зашто треба носити маску и након вакцинисања

Foto: Printscreen

- Tek je počela vakcinacija. Treba prvo da ispoštovati primenu dve doze, odnosno razmak od dve do tri nedelje, u zavisnosti od same vrste vakcina (u slučaju Fajzerove vakcine prvu i drugu dozu dele tri nedelje), zatim treba da prođe određen period kako bi se stekao imunitet prema virusu - objašnjava prof. dr Nada Kuljić-Kapulica i dodaje da je razmak od vakcinacije do sticanja imuniteta mesec dana. Imajući u vidu izveštaj američke Agencije za hranu i lekove (FDA) taj period u slučaju Fajzerove vakcine je 10 dana, ali to tek treba potvrditi.

Kada su u pitanju efekti, odnosno rezultati vakcinacije, profesorka kaže sledeće:

- Pandemija će stati kada se stekne kolektivni imunitet 60 do 70 odsto stanovništva. To se delimično može postići vakcinama, a delimično preboljevanjem odnosno kontaktom sa virusom. Pitanje je koliko ljudi će se vakcinisati i koliko njih će oboleti.

Kako komentariše rekordni rok pronalaska vakcina protiv kovida?

- To je dobro. Vakcine se sada prave novim tehnologijama kojima se skraćuje taj rok.... Englezi su nešto požurili. Evropska agencija za lekove još nije aminovala korišćenje vakcine, a očekuje se da to uradi krajem godine. Očekuje se da relevantne institucije kažu - sada bi vakcina mogla da se primeni - ističe doktorka.

Foto: G.Š.

Maske i nakon vakcine?

Mogu se čuti preporuke stručnjaka da će i nakon vakcinisanja ostati na snazi mera obaveznog nošenja maski.

- Ako dobijete vakcinu, vi niste odmah imuni na virus. Treba da prođe određeno vreme dok se ne postigne imunitet, tako da ima logike u tim savetima - kaže prof. dr Kuljić- Kapulica.

Sve aktuelnija je i tema revakcinacije o kojoj doktorka nema dilemu:

- Struka će reći da li će biti neophodna revakcinacija koja je neophodna za veliki broj vakcina. Merodavne institucije će odlučiti da li će i kada početi.

Britanka koja je prva dobila vakcinu izjavila je da se oseća privilegovanom zbog toga i da je dobila najlepši rođendanski poklon.

(Blic žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)