IZVRŠITELJI JURE DUŽNIKE: Naplaćuju 448.000.000 evra za tv pretplatu

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

27. 11. 2020. u 10:00 >> 12:10

ИЗВРШИТЕЉИ ЈУРЕ ДУЖНИКЕ: Наплаћују 448.000.000 евра за тв претплату

Prvi osnovni sud u Beogradu

DESETINE hiljada starih dugovanja građana koje su sudovi prosledili na naplatu javnim izvršiteljima odnosi se na neplaćene račune za TV pretplatu. Kako je, za "Novosti", potvrđeno u RTS, ukupna potraživanja Javnog medijskog servisa po ovom osnovu iznose čak 52,9 milijardi dinara, odnosno 448 miliona evra!

S obzirom na to da je, na primer, iz državnog budžeta za RTS u 2019. godini izdvojeno 2,1 milijarda dinara, i da su svi njihovi prihodi - od marketinga, TV takse i iz državne kase - u 2018. iznosili 11 milijardi, jasno je da bi Javni servis skoro pet godina mogao da živi samo od naplate ovih dugova.

Izvesno je da će dužnici ove iznose, uvećane za višegodišnju zateznu kamatu i troškove, morati da plate, makar i prinudno, jer Nacionalna televizija nije odustala od potraživanja.

- RTS nije doneo odluku o otpisivanju dugovanja za RTV pretplatu. Prosečno dugovanje po dužniku iznosi oko 25.000 dinara - poručuju iz nacionalne televizije.

Takođe, podsećaju da je Zakon o radiodifuziji, kojim je bila propisana obaveza plaćanja RTV pretplate, važio sve do 2014, kada je donet Zakon o javnim medijskim servisima. On sada predviđa plaćanje takse za javni servis, koja se nalazi na računima za struju.

Prvog januara ove godine, u skladu sa izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, sudovi su počeli da ustupaju izvršiteljima na stotine hiljada izvršnih predmeta starijih od tri godine. Poslednjeg dana juna, prema rečima predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića, ostalo još oko 460.000 slučajeva za prosleđivanje, od kojih 90 odsto u Beogradu. Milojević ipak veruje da neće svi oni stići dužnicima na prinudnu naplatu, jer i dalje ima nepregledanih fascikli, nekompletnih predmeta, umrlih dužnika, kao i poverilaca koji se nisu blagovremeno opredelili da li žele da im dug naplati sud ili izvršitelj, pa samim tim je njihovo izvršenje obustavljeno.

Oni koje, ipak, čeka naplata godinama neizmirenih komunalnih usluga, kazni za parking ili pomenute TV pretplate, moraće da se pripreme na poveće kamate, jer su neka dugovanja stara i po dve i više decenija, pa bi nekadašnji račun od 3.000 ili 5.000 dinara mogao da poraste na 30.000 ili 50.000!

Pošto komunalna potraživanja zastarevaju za godinu dana, da ne bi zastarela, poverioci su svake godine podnosili sudu nov predlog za izvršenje. Neki su, ipak, sada odlučili da od prinudnog gonjenja dužnika odustanu, pa su stvar "elegantno" rešili tako što izvršiteljima nisu platili predujam. Sami tim, ovi su izvršenja obustavili. Prema Milojevićevim rečima, razgovor da se odustane od naplate dugova malih iznosa vođen je npr. sa beogradskim "Infostanom" i "Parking servisom". Takvog dogovora sa RTS, međutim, nema.

Advokati najavljuju da će dužnici uzvratiti kontratužbama, za kršenje prava na suđenje u razumnom roku i za nezakonito postupanje, uz postavljanje odštetnih zahteva.

PREDLOG ZA OTPIS MALIH DUGOVANJA

PREDSEDNIK VKS Dragomir Milojević najavio je predlog da se stari dugovi malih iznosa otpišu. Kako je naveo, prema stavu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu pravo na imovinu nije povređeno ukoliko dug ne premašuje 10 evra, a dosta neplaćenih komunalnih dugova manje je od tog iznosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

zoki

27.11.2020. 12:18

Усташко-зулумћарска власт је још једном ударила по народу...а народ ћути и нестаје, све га је мање...

Goran

27.11.2020. 12:28

Čist lopovluk. Pretplata ili taksa će imati smisla onog trenutka kad državna televizija izbaci politiku i stranku iz programa. Da se ja pitam RTS bi ukinuo jer narod bez njih savršeno može...

Građanin bg

27.11.2020. 12:52

Ne znam kako narodu ugoditi.Neko plaća račune redovno i nena problem sa izvršietljima i ako svi teško izlazimo na kraj,dok neko to ne čini i onda mu krivi sud i izvršitelji.Svi su kritikovali godinama i decenijama rad sudova pa i izvršitelja u sudu a sada,kada su svi hteli izvršitelje sada opet kukaju.Ko nije platio dug mora da snosi posledice i da čeka izvršitelja da mu zakuca na vrata i plati sve troškove,jer je jasno da i izvršitelji imaju svoje troškove.I zašto novinari stalno ubiraju poene preko leđa izvršitelja i ako oni smao rade svoj posao po zakonu a ne postavljaju pitawnje zašto savesni moraju da plaćaju račune a ovi drugi ne pa ih sada uzimaju novinari u zaštitu i ako nemaju nikakvih argumenata.

lopovi

27.11.2020. 12:55

Naplacujete tv pretpaltu po brojilu a ne po tv uredjaju. tako svaka stala i poslovni objekat ima tv pretplatu a nema tv. dalje, ljudi koji ne gledaju tv isto placaju - jehovini svedoci, monasi po manastirima, slepi itd. Kradja i pljacka!

Denis

27.11.2020. 13:21

Da li iko u državi zna ili se samo svi prave blesavi, da račun stariji od godinu dana ako nije sudski potraživan, prema USTAVU REPUBLIKE SRBIJE, KOJI JE INAČE DALEKO IZNAD PARLAMENTA I PREDSEDNIKA, zastareva i niko nema prava da ga potražuje. Postoje i međunarodni sudovi, koji rešavaju ovakve stvari sa ekstremno velikim kaznama i kamatama za države i pojedine političare koji prave svoje zakone i obmanjuju narod! Gde su sada advokati koji su kod štrajka tvrdili da su na strani naroda, zašto ćute!?

Leštanac

27.11.2020. 13:41

Stariji gradjani nebi trebalo da plaćaju tv pretplatu RTS. Zašto? Zato što sem sporta ništa drugo i nema, a starije generacije i ne interesuju utakmice nekih stranih klubova.

Vuk026

27.11.2020. 13:44

Kome TV pretplatu? Onom kanalu sto pusta serije iz 1978. god. i ne moze da organizuje tv prenos utakmice nacionalnog tima? Ko im plati dinar jedan, taj je lud.

Milan

27.11.2020. 14:18

A zasto se javni servis ne ugleda na BBC i nema reklama jer nije komercijalna televizija.Koliko vidim i za vreme dnevnika 2 pocele su reklame.Ja eto tako.

ljiljana

27.11.2020. 14:20

Redovno plaćam pretplatu na dva mesta. Pa tako to znači da moja jedna polovina živi u jednom gradu i gleda TV a druga polovina u drugom gradu. To je toliko nelogično i nenormalno a naravno svojstveno ovoj državi. Ova vlast je pre dolaska na vlast rekla da neće biti Tv pretplate. Baš sramota

Dule

27.11.2020. 16:51

Одавно не гледам РТС. То је дно од програма. Своје лоше пословање сада желе да наплате од овог напаћеног народа. Срамота. Питам се само колико ће овај народ трпети овај казамат?

višeodpolabacišuvodu

28.11.2020. 18:32

akoplaćam pretplatu a nemam kablovsku zasto onda od dostuonih 19 kanala na dva idu rijalitiji na trećem kamera mna četvrtom samo novokomponovana muzika na petom jedan film po mesec dana u krugna sestom sat Backa Palanka na sedmom Informacije na osmom (deveti) ono o magnezijumu satlno a na ostalil teror Delimano Dormeo i ko zna sta vec u krig izmedju serija koje se ponavljaju po 50. ti pu svake godine pojednom (domace) Gledam samoMućke , jutarnji program Andriju Milosevica vesti i ništa više . Često u bego od ničega na tv gledam madjarski program i ako ni reč ne razumem.Puno kanala ali sve šuplje.Najolji je onaj strat za struju 500 din bez ijednog kw.Jos za to ako ne platiš mogu da ti fenduju kuću. Za ništa .