KAPACITETI INSTITUTA ZA REUMATOLOGIJU PUNI Dr Radunović: Sve više obolelih sa pridruženim bolestima

Tanjug

25. 11. 2020. u 10:42

КАПАЦИТЕТИ ИНСТИТУТА ЗА РЕУМАТОЛОГИЈУ ПУНИ Др Радуновић: Све више оболелих са придруженим болестима

Foto: I. Marinković

U INSTITUTU za reumatologiju na lečenju je 90 kovid pacijenata, rekao je danas v.d. direktora Instituta za reumatologiju Goran Radunović i dodao da je u poslednja 24 sata u tu ustanovu primljeno 11 obolelih od kovida-19, dok je devetoro pacijenata pušteno na kućno lečenje.

Radunović je naveo da je za manje od dve nedelje, koliko je Institut za reumatologiju ponovo u kovid sistemu, na kućno lečenje otpušteno 65 pacijenata.

Dodao je da oboleli, zbrinuti u toj ustanovi, imaju težu kliničku sliku nego ranije i da je sve više pacijenata sa pridruženim bolestima.

-U našoj ustanovi nema respiratora, ali smo premestili petoro pacijenata u druge kliničko-bolničke centre u kojima ima respiratora- rekao je Radunović.

Naveo je da se oboleli od kovida-19 uglavnom zaražavaju u porodici i od bliskih kontakata, a da u Instituti ima i bračnih parova na lečenju.

Naglasio je da u narednom periodu treba čuvati stariju populaciju, izbegavati kontakte ili ih svesti na minimum.

Radunović je naveo da zaštitna sredstva, pre svega maska, i odgovarajuća distanca mogu da pomognu da se smanji zaražavanje u socijalnim kontaktima.

On je kazao da su lekari u telefonskim kontaktima sa nekovid pacijentima sa reumatološkim oboljenjima, koji se inače leče u Institutu, kao i da se u hitnim slučajevima organizuju njihovi pregledi.

-U nekovid delu, koji je dnevna bolnica, zbrinjavamo bolesnike koji dobijaju terapiju koja se može primeniti samo u bolničkim uslovima - imunosupresivnu terapiju i biološke lekove - naveo je Radunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)