TRI DECENIJE DEČJE AMBASADE MEĐAŠI: Sad i klinci sude (FOTO)

V. M.

04. 10. 2020. u 12:11

Dečja ambasada "Međaši", osnovana pre više od 30 leta, kao organizacija koja se bori za dečja prava, koja je, pored ostalog,iz Sarajeva i Mostara, na početku rata na levoj obali Drine, izbavila 50 hiljada majki i dece, sve je pripremila za osnivanje "Dečjeg suda", rekao nam je Dušan Tomić, generalni sekretar DA "Međaši", njen osnivač i nosilac najviših svetskih priznanja kao pravednik i humanitarac.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ДЕЧЈЕ АМБАСАДЕ МЕЂАШИ: Сад и клинци суде (ФОТО)

Foto: V. M.

Prvi dečji ambasador DA "Međaši" bio je čuveni naš kompozitor Stefan Milenković, a danas je ova organizacija bogata za mnoštvo prijatelja širim nekadašnje SFRJ, ali i Evrope i sveta, od dece, do uglednih humanista, profesora i nastavnika, vilikodostojnika verskih zajednica i crkava, predstavnika pravosuđa, loklnih uprava, međunarodnih samouprava, međunarodnih organizacija.

Parlament DA "Međaši" je, u prisustvu uglednih pravnika kao što su, pored ostalih, Ante Nobilo, Zora Nikodinović Dobričanin, Zoran Džida Milan Novković i Dušan Tomić, usvojio je preporuku parlamentima BiH i drugih zemalja, koje nemaju Alimentacioni fond da ga odmah usvoje, kako se roditelj koji brine o detetu ne bi "vukao po sudovima" tražeći pripadajući novac za dete koje mu je dato na staranje.

Istovremeno, "Dečji parlament" je usvojio i inivicajtivu da se, posle razvoda roditelja, imovina deli na ravne delove i deci, čiji deo ne može da se otuđi dok oni ne napune 18 godina“.Razmatrana je i prihvaćena sugestija da se jako vodi računa da se roditelji ne hapse pred svojom decom, kako to ne bi izazivalo traume, o čemu su govorili u Međašima, kod Bijeljine, najeminentniji policajci, kao što je Žarko Žara Ćosić iz Bijeljine, njegove kolege iz RS i F Bih, univerzitetski profesori Predrag Ćeranić, delatnici iz pravosuđa među kojima je bila i Sonja Jukić, šefica Odseka za ratne zločine u Tužilaštvu BiH.

-Razmatrali smo i položaj dece danas u društvu, u svim okolnostima, kao i šta o njima vele državne, a šta svete knjige o čemu su sjajno zborili protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni i odgovorni urednik "Glasa Crkve" iz Šapca, kardinal Vinko Puljić i predstavnici IVZ –kaže Tomić.

Sada sledi osnivanje "Dečjeg suda" i izbor osam dečjih sudija, uzrasta osnovne škole, koji neće, kao odrasle sudije, da sude ljudima, već pojavama kakve su, pored ostalog, zlo, zločin, nepravda, sujeta, mrzovolja, bezobrazluk, prostakluk i druge slučne, a da afirmišu sve ono suprotno što je vredno i korisno –kaže Tomić, ponosan na rad DA "Međaši", koja se, posle rata, vratila, na velika vrata, u svoj mesto rođenja u lepo, pitomo sembersko selo kraj Drine. –Među onima koji će da pomognu da zaživi ovaj, "Dečji sud" biće i Ranko Debevac, predsednik Suda BiH i mnoge druge njegove kolege iz pravosuđa BiH, oba njena entiteta i Distrikta Brčko, koji su primili, na najvišem nivou mene i našu malu ambasadorku Mišel Mišković.

DA "Međaši" se izborila da u lokalnom parlamentu u Bijeljini i Narodnoj skupštini RS bude "dečja stolica", koja će da opominje odrasle da ,kad god o čemu odlučuju, da misle kako će to da se odrazi na najmlađe.Sledi postavljanje stolice i u Parlanet BiH, onaj u Strazburu i u Generalnoh skupštini OUN, gde je delovanje ove organizacije poznato dobro još o početka devedesetih ovog veka.Izvesno je da će "dečja stolica" biti i u Skupštini grada Loznica, što je inicijativa koju je prihvatio loznički gradonačelnik Vidoje Petrović, koju je obrazlagao odbornik Zane Šaulić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar