DR KISIĆ O POVRATNICIM IZ INOSTRANSTVA: Obavezna prijava 24 sata od ulaska u Srbiju

Tanjug

18. 09. 2020. u 10:56

GRAĐANI Srbije koji od danas posle 18 časova uđu u zemlju biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom koji podrazumeva da se u naredna 24 sata prijave na e-zdravlje.gov.rs i urade test samoprocene na Kovid 19, kaže zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

ДР КИСИЋ О ПОВРАТНИЦИМ ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Обавезна пријава 24 сата од уласка у Србију

Foto: Tanjug

Ona napominje da će povratnici iz inostranstva na graničnom prelazu dobiti uputstvo u pisanoj formi o proceduri nadzora i dodaje da je popunjavanje upitnika jednostavno i da se prijava može odštampati ili sačuvati kao potvrda da se građanin prijavio po ulasku u zemlju.

Takođe, povratnici iz inostranstva to treba da urade i deseti dan nakon povratka u Srbiju.

Ukoliko test samoprocene pokaže simptome koji ukazuju na korona virus postoji mogućnost da se odmah zakaže pregled u kovid ambulanti.

Kisić Tepavčević je naglasila da je isključivi cilj nadzora koji se uvodi nad građanima da se smanji verovatnoća prenosa virusa ukoliko se neko zarazio van Srbije, a ne da se bilo ko kažnjava ili evidentira ko je otišao van zemlje.

"Postoji zakonska osnova za određene kaznene mere, ali to nije cilj. Nadamo se da će se građani ponašati odgovorno i savesno kao u prethodnom periodu kada smo uspeli da smirimo epidemijski tok", kazala je Kisić Tepavčević.

Kako kaže, cilj je da se građanima koji su se vratili iz inostranstva ukaže da imaju veći stepen predostrožnosti u narednom periodu i gde i kome mogu da se obrate ako se pojave simptomi respiratorne infekcije.

Kisić Tepavčević je kazala da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilnija i sa mnogo manjom učestalosti obolevanja od korona virusa nego u većini zemalja, ali upozorava da to može da se vrlo brzo promeni i da ne treba da se opuštamo.

Podsetila je da je Republički krizni štab apelovao na građane Srbije da se vrate iz područja u kojima raste broj zaraženih korona virusom.

"Niko ne može da zabrani nekom da putuje, ali ako se kaže da je 20 puta veća verovatnoća da se oboli u Crnoj Gori nego u Srbiji ili pet puta veća na području Hrvatske, želeli smo da građani imaju sve informacije i da sagledaju rizik za sebe i svoju porodicu", navela je Kisić Tepavčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)