VELIKO INTERESOVANJE ZA SREDNJU STRUČNU VOJNU ŠKOLU: Siguran posao sa mogućnošću stalnog stručnog i karijernog usavršavanja

Novosti online

21. 08. 2020. u 19:19

ZA vojne škole tradicionalno vlada veliko interesovanje mladih. Osnovni razlozi su vrhunsko obrazovanje i odlični uslovi školovanja, celokupna nastavna literatura i korišćenje savremenih kapaciteta za vannastavne aktivnosti.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА СРЕДЊУ СТРУЧНУ ВОЈНУ ШКОЛУ: Сигуран посао са могућношћу сталног стручног и каријерног усавршавања

Foto: Ministarstvo odbrane

Osim toga, po završetku vojnih škola polaznici dobijaju siguran posao sa mogućnošću stalnog stručnog i karijernog usavršavanja, a biti u stroju Vojske Srbije i ispunjavati časne dužnosti odbrane svoje zemlje i naroda, bio je i ostaje ponos svakog njenog pripadnika.

Foto: Ministarstvo odbrane

Veliko interesovanje je i za Srednju stručnu vojnu školu u Beogradu koja je obnovljena usled potrebe za školovanjem stručnog podoficirskog kadra, iako je 2005. godine neopravdano obustavljen njen rad. Tadašnja odluka o ukidanju, po svemu sudeći bila je izuzetno loša, jer nije postignuto obezbeđenje kvalitetnog kadra u odnosu na sve veće zahteve za eksploatacijom i održavanjem složenih borbenih sistema, naročito posle značajne modernizacije Vojske Srbije u poslednjih nekoliko godina.

Zahvaljujući obnavljanju Srednje stručne vojne škole, dobijamo podoficire taktički i tehnički osposobljene, koji mogu da odgovore izazovima vojne profesije.

Osposobljavanje učenika ostvaruje se kroz obrazovanje i vaspitanje učenika, sticanje znanja iz oblasti opšteg i vojnostručnog obrazovanja, formiranje i razvoj motivacije, intelektualnih i psihofizičkih sposobnosti i osposobljavanje za profesionalne podoficire.

Za vreme školovanja, učenici imaju izvanredne uslove za život i rad. Smešteni su u nedavno renoviranom Internatu, opremljenom internet mrežom, bibliotekom, sportskim centrom sa spoljnim sportskim terenima za fudbal i atletskom stazomu, klubom učenika, vazdušnom streljanom i odgovarajućim prostorijama za realizaciju rada sekcija i kulturnih aktivnosti učenika.

Foto: Ministarstvo odbrane

Od posebnih oblika nastave izdvajaju se obuka u plivanju, obuka u zimskim uslovima i obuka u skijanju, logorovanja sa gađanjima i obuka u upravljanju motornim vozilima.

U Srednjoj stručnoj vojnoj školi školuje se kadar na dva smera - Smer jedinice za elektronska dejstva i Tehnička služba za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, koja se deli na četiri specijalnosti - vazduhoplovni motor, vazduhoplovno naoružanje, radio-radarska tehnika i oprema vazduhoplova.

U školi su razvijeni i nastavni planovi i programi za potrebe školovanja i drugih službi i rodova, kao što su telekomunikacije i informatika, vazdušno osmatranje i javljanje, tehnička služba Kopnene vojske (specijalnosti: naoružanje i municija, mototehnika, elektronika i elektroenergetika) i artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva.

Foto: Ministarstvo odbrane

Školovanje u Srednjoj stručnoj vojnoj školi traje četiri godine. Prve tri godine učenici su u Srednjoj stručnoj vojnoj školi, a četvrtu godinu završavaju u Centrima za obuku u jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Nastava se realizuje u učionicama, kabinetima, poligonima i laboratorijama Srednje stručne vojne škole, u školskoj zgradi koju dele sa Vojnom gimnazijom.

Učenici Srednje stručne vojne škole za vreme školovanja nose uniformu i pripremaju se za obavljanje osnovnih vojnih dužnosti, obaveza i zadataka, polažu vojničku zakletvu i na kraju budu promovisani u prvi podoficirski čin vodnika. Učenici koji ostvaruju odlične rezultate u nastavnom i vannastavnom procesu mogu upisati Vojnu akademiju u skladu sa pravilima upisa koje je donela Vojna akademija.

U proteklom periodu preduzete su i aktivnosti za učlanjenje Srednje stručne vojne škole u Asocijaciju evropskih srednjih vojnih škola.

Foto: Ministarstvo odbrane

Tokom pandemije virusa Kovid-19, učenici završne godine Srednje stručne vojne škole nisu prekidali svoje školovanje. U skladu sa lekarskim preporukama i zbog specifičnosti njihovog budućeg zanimanja oni su ostali u kasarnskim-karantinskim uslovima i nijedan učenik Srednje stručne vojne škole nije bio zaražen niti mu je zdravlje bilo ugroženo.

Zahvaljujući obnavljanju rada Srednje stručne vojne škole, sredinom 2019. godine odškolovana je prva generacija podoficira i dobijen je stabilan mehanizam obezbeđenja kvalitetnog podoficirskog kadra tehničkog profila, koji je po završetku školovanja i usvajanjem znanja iz opštih, opšte-vojnih i stručno-specijalističkih predmeta spreman za uspešno obavljanje podoficirskih dužnosti u jedinicama Vojske Srbije.

S obzirom na to da je veoma teško bilo nadoknaditi 15 godina neulaganja u podoficire i uopšte u stručno osposobljavanje ljudi, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uspeli su da uz mnogo truda i napora obezbede da vojni poziv ponovo bude atraktivan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024