KAKO DA OBOLELI NE BUDE LAŽNO NEGATIVAN? Evo koji je test za korona virus NAJBOLJI i NAJPRECIZNIJI

Novosti online

07. 08. 2020. u 22:52

SVIH ovih meseci koliko je korona virus prisutan u Srbiji postavlja se pitanje tačnosti i preciznosti testova za COVID 19.

КАКО ДА ОБОЛЕЛИ НЕ БУДЕ ЛАЖНО НЕГАТИВАН? Ево који је тест за корона вирус НАЈБОЉИ и НАЈПРЕЦИЗНИЈИ

Foto: Depozit

Koliko su precizni brzi serološki testovi koji se rade iz krvi a koliko PCR za koje se uzimaju brisevi iz nosa i grla, kao i kako je moguće da danas test pokaže da je neko negativan a sutra da je pozitivan, i obratno...

Opšte je poznato da se analize uzoraka u Srbiji rade na nekoliko različitih testova, a mi smo u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije uspeli da saznamo koji je najbolji i najprecizniji PCR test.

Od marta do danas u ovoj laboratoriji je obrađeno 120.000 uzoraka, maksimalni broj uzoraka na dnevnom nivou koji se obradi je 2.000, a u perspektivi taj broj može biti i veći. Prema rečima dr Nenada Dolovca, direktora ove Direkcije, trenutno se u ovoj laboratoriji na dnevnom nivou obradi od 1.000 do 1.500 uzoraka brisa na COVID 19, a rezultati se izdaju u roku od 24 sata.

Otkako su počeli da rade PCR testiranje na koronu, u ovoj laboratoriji se isključivo koriste kineski "san šur" testovi, povremeno su se koristili i drugi, ali čini se da su ovi pomenuti "zakon".

I sam direktor kaže da se kod njih ne postavlja pitanje preciznosti, ali i brzine ispitivanja.

Foto: EPA

- Što se Batajnice tiče, mi smo od starta koristili "san šur" testove. To su testovi kineskog proizvođača. Kompanija "san šur" zajedno sa kineskom državom donirala je Srbiji u martu mesecu te testove, i kada smo mi tog meseca počeli da radimo, počeli smo sa njima. Pogledali smo protokol, krenuli da radimo, dobili smo jako dobre rezultate i što se tiče same preciznosti, ne postavlja se pitanje, kao ni oko same brzine ispitivanja - objašnjava dr Dolovac.

Prema njegovim rečima, upravo zahvaljujući ovim testovima, uradi se mnogo veći broj analiza u toku jednog dana.

Novosti

- S tim u vezi dobro je što smo dobili veću količinu tih testova, tako da su njih mogli da koriste i Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i neke druge institucije. Mi smo kasnije i ušli u njihovu nabavku. Sada trenutko njih imamo dovoljno za nekoliko narednih meseci - kaže naš sagovornik.

On objašnjava i da kada su morali da koriste druge testove, to je zahtevalo da svoju aparaturu prilagode proizvođačima tih testova.

- Naravno, bilo je i drugih testova iz donacija, u nekim periodima smo morali da koristimo i druge, pa smo morali da standardizujemo aparaturu. To je procedura koja traje 1, 2 dana, a sve kako bismo bili sigurni u validnost rezultata a ne da nekoga proglasimo lažno pozitivinim ili lažno negativnim - rekao je dr Dolovac.

Foto: Depositphotos

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...