REKTOR SMENJEN MIMO ZAKONA: Upravni sud u Kragujevcu poništio rešenje Ministarstva prosvete

Lj. Begenišić

07. 08. 2020. u 07:30

UPRAVNI sud u Kragujevcu uvažio je tužbu prof. dr Nebojše Arsenijevića i poništio rešenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kojim je razrešen dužnosti rektora kragujevačkog univerziteta.

РЕКТОР СМЕЊЕН МИМО ЗАКОНА: Управни суд у Крагујевцу поништио решење Министарства просвете

Privatna arhiva

U presudi se navodi da je tužilac prof. Arsenijević "osporio zakonitost rešenja tuženog organa, jer je činjenično stanje netačno utvrđeno".

- Za mene je ovo velika satisfakcija, ali odluka suda značajna je za sve univerzitete u Srbiji i za studente - kaže za "Novosti" prof. Arsenijević. - Ovo je pokazatelj da se ne može na univerzitete uvoditi strahovlada, postupati nezakonito i da ministar ne može da gazi autonomiju univerziteta, izmisli aferu i blati ljude i obračunava se sa njima. Univerziteti treba da se bave studentima i nastavom, a ne sobom i strahom od ministra.

Na pitanje da li će, nakon odluke Upravnog suda biti vraćen na mesto rektora, prof. Arsenijević ističe da je to pitanje pravnog tumačenja, ali smatra da Univerzitet u Kragujevcu treba da raspiše izbore na svim nivoima.

- Sadašnje rukovodstvo je nelegalno i nelegitimno. Ponovo treba birati rektora, prorektore, savet - ističe on i naglašava da "ni slučajno neće konkurisati".

Pre nego što je smenjen sa mesta rektora juna 2018. godine, protiv Arsenijevića se vodila kampanja u koju je bio upleten i njegov sin Aleksandar, kome su oduzeti akademski status doktora nauka i zvanje docenta za oblast onkologija na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka. Nedavnom presudom Upravnog suda u Beogradu poništeno je i ovo rešenje Ministarstva prosvete iz jula 2018, i kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka je naloženo da se Aleksandru Arsenijeviću vrate i status i zvanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna