TOPLOMER OBAVEZAN PRE ŠKOLE: Krizni štab razmatra set protivepidemijskih mera za najmlađe u novoj školskoj godini

Lj. B.

06. 08. 2020. u 10:00

ТОПЛОМЕР ОБАВЕЗАН ПРЕ ШКОЛЕ: Кризни штаб разматра сет противепидемијских мера за најмлађе у новој школској години

Biće propisano kada je obavezno nošenje zaštite / Foto D. Milovanović

U ŠKOLU će moći da idu samo zdrava deca, a roditelji će morati da im svakog dana pred polazak na nastavu izmere temperaturu.

Masku će morati da imaju uvek kod sebe, a tek će biti odlučeno u kojim uslovima će ih đaci nositi.

Ove mere najavio je u sredu epidemiolog dr Predrag Kon, govoreći o predstojećem početku školske godine. On je naveo da će roditelji biti dužni da obaveste školu da je dete bolesno.

- Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, mlađa deca ne obolevaju i nisu značajni prenosioci virusa korona. Mi ćemo, ipak, preduzeti neophodne mere zaštite, kako bi roditelji bili mirni - naveo je Kon.

Krizni štab je pre nekoliko dana dobio predlog Ministarstva prosvete o tome kako bi trebalo da izgleda nastava od septembra. U tom predlogu različito se tretiraju đaci od prvog do četvrtog razreda od starije dece i srednjoškolaca. Ovi stariji više bi se oslanjali na onlajn časove, dok je predviđeno da mlađi pohađaju nastavu normalno.

- O polasku u školu još mnogo mora da se razgovara i sa roditeljima i sa prosvetarima. Nije pitanje samo kako će se ponašati deca, već i nastavno osoblje. Mnogo detalja treba usaglasiti, od načina korišćenja školskog sunđera pa nadalje. I pitanje organizacije je komplikovano, ali škole će morati same da donose neke odluke - ocenio je Kon.

Istovremeno, premijerka Ana Branbić smatra da je krizni štab taj koji treba da usvoji jasne kriterijume po kojima će se nastava odvijati.

- Traže se načini i rešenja da školska godina počne u što boljim uslovima, da deca normalno pohađaju nastavu uz potrebne mere bezbednosti. Krizni štab će dati jasne preporuke o tome kako će škole raditi i njih će usvojiti Vlada Srbije - navela je Brnabićeva.

Ona kaže da će onlajn časovi, koji se snimaju, svakako biti od koristi, jer je Srbija, kako je navela, jedina zemlja u Evropi u kojoj nije izgubljen nijedan radni dan u školi kada je proletos proglašena pandemija.

Deci časovi važni zbog druženja

Onlajn časovi, kako je ranije najavljeno, emitovaće se od septembra na Javnom servisu RTS, bez obzira na to što je planirano da novu školsku godinu đaci počnu sa "živom" nastavom u školi. TV-predavanja biće potpora redovnoj nastavi, a pratiće je i učenici koji zbog bolesti neće pohađati časove u školi.

Svetska zdravstvena organizacija poručila je da deca idu u školu zbog socijalizacije i druženja, ali i da je lakše učiti u školi nego kod kuće putem interneta ili televizije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Goran

06.08.2020. 10:54

Nije izgubljen ni jedan dan? ! Pa zar je to toliko vazno? To sto su nastavnici formalno upisivali casove? A our kvalitetu online nastave I da ne pricam. Cist amaterizam. I ja sam nastavnik i znam kako je to izgledalo.

Mira

09.08.2020. 10:55

Bez obzira kakve će mere VlADA i Krizni štab doneti uvek će se naći neko kome to ne odgovara,(ako je u školi ,što je u školi ako je onlajn opet isto). Ranije su deca od prvog razreda sama išla u školu pa im ništa nije falilo,a danas moraju da imaju pratnju čak i u petom razredu i od njih se prave dobili iako su zdravi i pametni.

Misliša

09.08.2020. 14:23

Toliko se potencira socijalizacija dece slažem se deca moraju da žive i rade u društvu, samo se pitam kad je trenutno svetska pandemija kako će ići ta socijalizacija kada deca moraju da se distanciraju jedna od drugih bar na bezbednom rastojanju na otvorenom a tek u zatvorenom prostoru