DIGITALNI NOTAR KUCA NA VRATA: U Naučno-tehnološkom parku u Nišu razvijaju novu platformu

D. Alihodžić

ponedeljak, 27. 07. 2020. u 13:00

ДИГИТАЛНИ НОТАР КУЦА НА ВРАТА: У Научно-технолошком парку у Нишу развијају нову платформу

Ekipa iz Niša koja stvara novu platformu (Marko je u crvenoj majici) / Foto D. A.

DIGITALNO bankarstvo više nije novina, ali da li je izvodljivo da dve saglasne strane odrade važeći kupoprodajni ugovor bez odlaska kod notara ili neki drugi pravni posao.

Izvodljivo je ako su korisnici blokčejna, odnosno ako su registrovani na ovu platformu koja se uveliko razvija u svetu digitalne industrije. Blokčejn se može opisati kao "lanac blokova", ali ne u tradicionalnom značenju, već u digitalnom smislu, gde blok predstavlja digitalne informacije koje su sačuvane u javnoj data bazi - lancu.

Na razvoju takve platforme već tri godine radi Nišlija Marko Veličković sa svojim timom, a to čime se oni bave nedavno je, prilikom otvaranja Naučno-tehnološkog parka u Nišu, oduševilo i predsednika Vučića i premijerku Anu Brnabić.

- Blokčejn čuva evidenciju o transakcijama, a istovremeno obezbeđuje sigurnost, transparentnost i decentralizaciju. Ovakav lanac podataka je u potpunosti otvoren za sve na mreži, a jednom upisanu informaciju na njemu gotovo je nemoguće promeniti. Svaka transakcija na blokčejnu osigurana je digitalnim potpisom koji dokazuje njenu autentičnost. Zbog upotrebe šifriranja i digitalnog potpisa podaci zapisani na blokčejnu su zaštićeni i ne mogu se menjati - pojašnjava Marko, čija se kompanija bavi izradom veb-šopova i sajtova.

Blokčejn je veliki izazov "za koji on živi".

SLANjE NOVCA

- RAZMOTRITE primer gde tražite opciju da pošaljete novac svom prijatelju koji živi van zemlje. Sada koristite banku ili aplikaciju poput "pejpala". Ova opcija uključuje treće lice kako bi se transakcija obradila i automatski ne možete da obezbedite sigurnost svog novca, jer je vrlo moguće da haker izmeni i zloupotrebi transakciju. Kod blokčejna nema trećeg lica i sve informacije i zapisi su javni i decentralizovani. Pošto se informacije ne čuvaju na jednom mestu, ne postoji mogućnost da ih haker izmeni - objašnjava Marko Veličković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)