SPREMNE KINESKE VAKCINE: Dok se čeka pogon u Zemunu, u "Hemofarmu" napunjeno 480.000 doza "sinofarma"

B. R.

04. 12. 2021. u 11:00

U POGONU "Hemofarma", dok se čeka početak proizvodnje "sinofarm" vakcine u našoj zemlji, napunjeno je 480.000 doza ovog cepiva, koje su trenutno u postupku kontrole kvaliteta. Očekuje se da će ta procedura biti završena sledeće nedelje, a vakcine na tržištu - u februaru. Mesec, najviše dva, kasnije, trebalo bi i zvanično da počne proizvodnja vakcina ovog kineskog proizvođača u novoj fabrici u Srbiji, i to po tri miliona doza mesečno.

СПРЕМНЕ КИНЕСКЕ ВАКЦИНЕ: Док се чека погон у Земуну,  у Хемофарму напуњено 480.000 доза синофарма

Stroge procedure u "Hemofarmovom" pogonu

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je plan da se prozvodnja odvija u dve faze:

- Prva faza, koja obuhvata punjenje i pakovanje uvezene supstance, počeće već u martu i aprilu. Druga faza, odnosno celokupan proces i proizvodnja aktivne supstance, radiće se u novoj fabrici krajem sledeće godine. Ne čekamo izgradnju fabrike, već smo krenuli sa punjenjem u "Hemofarmu", gde će se puniti do otvaranja nove fabrike - kaže Radojević Škodrić.

"Sinofarmova" vakcina prvo će se proizvoditi za Srbiju, a zatim i za izvoz u region i ostale zemlje.

- Veliki proizvođači vakcina ne biraju partnere tek tako. "Sinofarm" je prepoznao Srbiju kao sigurnu zemlju za proizvodnju podjednako kvalitetne, bezbedne i efikasne vakcine kao što je ona koju i sami proizvode. Veoma smo ponosni na izgradnju fabrike vakcina u Srbiji. U toj fabrici će se sada proizvoditi antikovid vakcine, ali kapaciteti su predviđeni i za druge vakcine, ili i za proširenje kapaciteta - objasnila je direktorka RFZO.

Sopstvena proizvodnja vakcina, a u "Torlaku" se već radi antikovid cepivo po ruskoj tehnologiji, velika je prednost za svaku zemlju u vreme pandemije.

- Kada imate sopstvenu, domaću proizvodnju, vi ste osigurali svoju državu ne samo za dovoljne količine vakcina, već i to da ćete moći brzo da proizvodite. Vidimo da se u vrlo kratkim vremenskim periodima javljaju novi sojevi i zato je važno da imate domaću proizvodnju, kako biste je prilagodili novim sojevima, a ne da čekate i zavisite od drugih proizvođača - kaže Sanja Radojević Škodrić.

Srbija sve vreme ima dovoljno antikovid vakcina, koje je obezbedila pre nego zemlje EU, ali strategija je da se što više oslanjamo na sopstvene resurse, jer niko ne zna kako će se odvijati pandemija.

Situacija je sada mirnija u našoj zemlji: u petak je potvrđen 1.801 novi slučaj infekcije, dok je 45 osoba preminulo od posledica kovida, ali ni najveći optimisti ne veruju da je ovo poslednji epidemijski talas. Sve je izvesnije i da se sa trećom dozom ne završava imunizacija i da će morati da se nastavi sa revakcinacijom.

PRIJAVA PRE DOLASKA IZ AFRIKE

DRŽAVLjANI Srbije i stranci koji u Srbiju ulaze iz sedam južnoafričkih država ili su u njima boravili u prethodnih 14 dana, najmanje 48 sati ranije moraju da naprave prijavu dolaska putem sajta www.e-zdravlje.gov.rs. Uputstva Instituta "Batut" objavljena su i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, a važe za dolaske iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Mozambika i Malavija. Uslovi za ulazak su negativan PCR, potvrda o vakcinaciji ili preležanom kovidu, ali i sa tim svi moraju 14 dana u karantin sa obaveznim testiranjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)