VOJSKA SRBIJE NA MANEVRIMA SA MAĐARIMA I AMERIKANCIMA: Uspešno realizovane vežbe „Komšije 21“ i „Gvozdeni mačak 2021“ (FOTO)

Novosti onlajn

24. 09. 2021. u 17:39

PRIPADNICI Vojske Srbije uspešno su realizovali međunarodnu vežbu „Komšije 21“ zajedno sa pripadnicima Mađarske vojske i Nacionalne garde Ohaja i vežbu „Gvozdeni mačak 2021“ sa pripadnicima Mađarske vojske.

ВОЈСКА СРБИЈЕ НА МАНЕВРИМА СА МАЂАРИМА И АМЕРИКАНЦИМА: Успешно реализоване вежбе „Комшије 21“ и „Гвоздени мачак 2021“ (ФОТО)

Foto MO Srbije

Završnom danu međunarodne taktičke vežbe „Komšije 21“, izvedene u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu, prisustvovali su komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković i komandant Pete pešadijske brigade Mađarske vojske brigadni general Balaž Slosjar.

Cilj ove trilateralne vežbe, čiji je domaćin bila Prva brigada kopnene vojske, bio je unapređenje interoperabilnosti i osposobljenosti za izvođenje multinacionalnih operacija na taktičkom nivou, uz jačanje međusobnog poverenja i razmenu iskustava. Tokom petodnevnih aktivnosti, pripadnici oružanih snaga Srbije, Mađarske i SAD uvežbavali su borbene radnje i postupke prilikom angažovanja u operacijama podrške miru, poput kontrole teritorije, pretresa terena, medicinske evakuacije i postupaka u slučaju napada na snage angažovane u operaciji.

Taktička vežba „Komšije“ izvodi se od 2011. godine naizmenično u Srbiji i Mađarskoj, a od 2017. godine na vežbi učestvuju i pripadnici Nacionalne garde Ohaja, čime je vežba postala trilateralna.

Zajednička vežba Rečne flotile Vojske Srbije i Prvog puka za razminiranje Mađarske vojske, pod nazivom „Gvozdeni mačak“ (Iron Cat) izvodi se od 2011. godine, naizmenično u Srbiji i Mađarskoj.

Foto MO Srbije

Brodovi rečne flotile

Završnom danu ove vežbe, izvedene na privremenom poligonu „Titel“ na reci Tisi, danas su prisustvovali komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda LJubiša Marković i komandant Prvog puka za razminiranje pukovnik Žolt Silađi.

Vežba sa bojevim gađanjem „Gvozdeni mačak 2021“ realizovana je sa ciljem razmene iskustava u primeni taktika, tehnika i procedura u zaštiti rečnog saobraćaja i unapređenja saradnje sa Mađarskom vojskom.

Počev od 20. septembra, pripadnici rečnih jedinica Srbije i Mađarske uvežbavali su borbene radnje i postupke u zaštiti rečnog saobraćaja, uz izvršenje bojevih gađanja po ciljevima na vodi, a osim protivbrodskih i protivminskih dejstava, uvežbavani su i postupci prilikom vađenja potonulog objekta, spasavanja i medicinske evakuacije utopljenika i gašenja požara na brodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)