PODRŠKA ZA KRISTIJANA: Borba za upis dece ometene u razvoju u muzičku školu u Požarevcu

V. C. S.

10. 09. 2021. u 10:14

PORODICE Marine Samardžić i Kristijana Stokića nastavile su da se bore za upis ova dva deteta ometena u razvoju u srednju muzičku školu "Stevan Mokranjac" u Požarevcu, jer nije ispoštovana preporuka poverenice za ravnopravnost da se prijemni ispit za njih ponovi do 1. septembra.

ПОДРШКА ЗА КРИСТИЈАНА: Борба за упис деце ометене у развоју у музичку школу у Пожаревцу

TALENAT Kristijan Stokić, Foto Arhiva

U međuvremenu, sestra Kristijana Stokića, Maja, pokrenula je potpisivanje onlajn peticije "Pravda za Kristijana". Kako se u njoj navodi, jedan prosvetni savetnik u Ministarstvu prosvete iz Požarevca, koji radi u školskoj upravi, u TV gostovanju rekao je kako bi "i on voleo da ide na olimpijadu, ali nije dovoljno talentovan".

- Aludirao je da našem Kići nije mesto u muzičkoj školi zato što nije talentovan. Stop diskriminaciji dece sa posebnim potrebama! Svi znaju da je Kića talentovan, ovo je ruganje i ponižavanje deteta ometenog u razvoju - smatraju Stokići, i zato traže suspenziju prosvetnog inspektora.

Marina Samardžić, Foto Arhiva

 

Prema rečima Marinine porodice, njoj je zdravstvena komisija dodelila školu za cvećara.

- Nisu detaljno pregledali njen zdravstveni karton, jer Marina ima prateće bolesti i to nije škola koju može da pohađa.

Pošto su insistirali da je upišemo da ne bi izgubila pravo na obrazovanje, upisali smo je i nakon toga odmah ispisali. Nismo je nikad ni odveli u tu školu - kažu Samardžići.

Oba deteta završila su nižu muzičku školu po individualnom obrazovnom programu za decu sa smetnjama u razvoju (IOP2), ali su pred sam prijemni promenjene smernice iz Pravilnika za upis u srednju školu.

Tako su polagali ispit za zdravorazvojnu decu, uz neke olakšice (npr. produženo vreme za polaganje).

Poverenica je naložila izmenu ovih smernica i ponavljanje prijemnog. U Ministarstvu prosvete kažu da zakon nije prekršen.

MARINA KOD KUĆE

REŠENjE koje je Ministarstvo obećalo u maju i dalje ne postoji. Marina je kod kuće i ne razume šta se dešava - kažu Samardžići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri